Foto: Scanpix

”Det var som om man försvann”

Uppdaterad
Publicerad

I första avsnittet av dokumentärserien ”Den andra sporten” berättar Lotta Schelin öppenhjärtigt om att stå mitt i kritikerstormen efter att lämnat Göteborg för att bli proffs i franska Lyon.

– Jag kände ingen jättestöttning från Fotbollssverige.

Landslagets mest lysande stjärna bröt mönster då hon 2008 efter OS i Peking lämnade Göteborg för att bli proffs i Olympic Lyon. Ett äventyr som ansågs märkligt bland fotbollskännare.

Olympic Lyon spelade i en liga få kände till. Schelin berättar i avsnitt 1 – ”Vinnarskallar” –  av dokumentärserien ”Den andra sporten” om det uteblivna stödet från Sverige och sitt eget förbund.

Dokumentär: Den andra sporten

– Jag åkte till Frankrike och det var viss kritik. Det var mycket hit och hit. Mycket på grund av okunskap i slutändan, för kollar man på resultaten. Vad fan kan man säga? Ingenting liksom.

Sundhage bland kritikerna

Pia Sundhage, i dag Sveriges och Lotta Schelins förbundskapten, var en av kritikerna.

– Hon flyttade till Frankrike när vi var många som sa ”Vad ska hon göra där nere? Den ligan är väl inte tillräckligt bra?”. Det var si och så, säger Sundhage.

– Jag har själv haft synpunkter på det, och här står hon nu. Hon spelar i ett av världens kanske bästa klubblag. Hon spelar Champions Leauge. Det där är bra gjort. Hon har gått sin egen väg.

Blev stark av flytten

Lotta Schelin gick sin egen väg, då 24 år gammal. Hon stod stark genom kritikerstormen.

– Proffsflytten till Frankrinke var det bästa jag hade kunnat gjort. Och i det läget var det som att gå järnet mot strömmen. Jag har nog aldrig känt mig så långt ifrån Sverige som under mitt första år i Frankrike. De hade inte koll över huvud taget. Det var ingen som hade koll hur det gick här nere. Det var som att man bara försvann, och det var bara att köra.

Kände inget stöd

Det var inte bara media som tappade intresse för Schelin i takt med flytten till Lyon. Hon riktar även kritik till sitt eget förbund.

– Från Fotbollssverige som sådant kände jag ingen jättestöttning för att dra till Frankrike. Det var ju ingen jätteuppbackning heller för att försöka följa det jag gjorde här nere. Nej, nej. Det får faktiskt de flesta runt både landslag och förbund erkänna, säger Lotta Schelin.

– Jag är inte helt säker på att alla andra som dragit utomlands senare hade gjort det om de inte sett att det funkat och haft det här som preferens.

Lotta Schelin, 29, har precis tecknat ett nytt treårskontrakt med Lyon.

Sändningstider ”Den andra sporten”:

SVT1 & SVT Play torsdag 20 juni kl 20.00: avsnitt 1:3 – ”Vinnarskallar”

SVT1 & SVT Play onsdag 26 juni kl 20.00: avsnitt 2:3 – ”Kärringar mot strömmen”

SVT1 & SVT Play torsdag 27 juni kl 20.00: avsnitt 3:3 – ”Leken som blev allvar”

”Den andra sporten” – Svensk dokumentärserie från 2013

Möt fotbollsstjärnorna Lotta Schelin, Kosovare Asllani och förbundskapten Pia Sundhage i en serie om damfotbollens utveckling och villkor.

Fotbolls-EM i sommar är en ultimat prövning och en fantastisk chans för svenska landslaget och för folkrörelsen damfotboll. Det är Sveriges största kvinnliga lagidrott och sporten har utvecklats mycket. Om den första generationen kämpade för att få spela fotboll vill den nuvarande visa att de kan.

Tittarna får följa den långa resan genom fördomar, orättvisa jämförelser och motstånd. Här handlar det om att visa vad som krävs – fysiskt men framförallt psykiskt – för att bli en spelare i det yttersta toppskiktet. För dagens stjärnor och förbundskapten Pia Sundhage är pressen enorm. Svensk damfotboll har aldrig varit i närheten av den nu rådande uppmärksamheten inför ett mästerskap, och aldrig tidigare har möjligheterna att vinna plats och respekt i den svenska folksjälen varit så stora som nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dokumentär: Den andra sporten

Mer i ämnet