Golfturneringar spelas över 18 hål i fyra dagar, alltså totalt 72 hål. För att vinna gäller det att ha minst antal slag totalt. Ibland kan flera spelare dela ledningen efter 72 hål. Då avgörs tävlingen i särspel, hål för hål, tills en spelare har vunnit. Som i ishockeyns sudden death.
Slår ut från tee
Hålen på en bana har olika längd. På ett korthål, som kallas för par 3-hål, kan spelaren nå green direkt på utslaget. Green är den yta där spelare puttar för att få bollen i hål.
Par 3-hålen brukar ha en längd på mellan 100 och 200 meter. När eliten tävlar kan dessa hål vara ännu längre.
Par 4-hålen är på elitnivå oftast omkring 400 meter. Där behöver spelarna oftast två slag för att nå green.
Par 5-hålen är de längsta hålen och kan vara upp till 600 meter på elitnivå. Där krävs oftast tre slag för att nå green, ett utslag, ett slag från fairway och ett inspelsslag. Eliten kan ibland nå par 5-hålen på bara två slag.
Utslagsplatsen på ett hål kallas för tee. De flesta hål på en bana har olika tees och därmed olika längd på hålet. Proffsen spelar alltid från den tee som ligger längst bak och har längst avstånd till hål.
En bana består av tee, fairway och green samt hinder. Fairway är den kortklippta del av spelfältet där spelaren siktar att hamna med sitt utslag på de långa hålen. Missar spelaren fairway hamnar han eller hon i ruffen (högt, tätt gräs) eller i ett hinder eller i värsta fall på ett ställe där det inte går att spela bollen. Det kan vara i skog eller andra otillgängliga områden.
Vattenplask och pliktslag
Hinder på banan är sandbunkrar som placerats ut strategiskt av den person som ritat golfbanan. Det kan också vara sidovattenhinder och vattenhinder.
Sidovattenhinder är de vattenhinder som kantar banan, till exempel en bäck eller ett dike.
Om spelaren hamnar där kan han få lättnad men det kostar ett slag, ett så kallat pliktslag. Spelaren kan också välja att slå bollen där den ligger. Den spelare som väljer lättnad droppar bollen vid sidan av hindret, dock ej närmare hål, med ett slags plikt.
Ett vattenhinder kan vara en sjö eller en damm som ligger i spellinjen mellan tee och green. Där gäller också lättnad. Spelaren som hamnat där droppar då en boll bakom hindret och i riktning mot flaggan som markerar hålet på green, med ett slags plikt.
Från en sandbunker på fairway går det att slå bollen som den ligger. Det kan vara svårt för amatören men proffsgolfarna har oftast inga problem. Det gäller även de sandbunkrar som kantar green.
Bollen spelas där den ligger
I ett hinder får spelaren inte grunda klubban. Det innebär att spelaren inte får vidröra underlaget med klubban innan slaget. Gör spelaren det väntar två slags plikt.
Det blir ett pliktslag för lättnad medan ett regelbrott som att grunda klubban i ett hinder ger två slags plikt.
Om bollen hamnat så illa till att den inte går att spela kan spelaren droppa en ny boll med ett slags plikt för att kunna fortsätta spela. Det finns speciella regler om hur det ska gå till.
Grunden i golf är att bollen spelas där den ligger. Ibland är det omöjligt, som när bollen hamnat djupt i ett vattenhinder. Men tysken Bernhard Langer valde att slå sin boll under en tävling där den hamnat i en klyka mellan två grenar högt upp i träd. Han fick klättra upp, identifiera sin boll (det är ett regelbrott att spela på fel boll) och sedan slå den.
Man kan också se spelare som väljer att slå bollen när den ligger i grunt vatten i kanten av ett vattenhinder.
Slår spelaren bollen utanför banan (out-of-bounds) måste han slå om sitt slag från den plats där han slog ifrån med ett slags plikt.
Driver för långa slag
Golfspelaren får ha som mest 14 klubbor i sin bag. Klubborna har olika längd och loft (vinkel) i klubbladen. Det innebär att spelaren med samma svingrörelse slår olika långt med sina klubbor.
Från utslagen på de längre hålen inleder oftast spelaren med sin driver. Det är den klubba som har längst skaft och störst klubbhuvud och som spelaren slår längst med. I bagen finns också klubbor som ser ut som drivers men är mindre. De kallas fairwaywoods eller hybrider. De används oftast vid långa slag från fairway.
Järnklubborna, som brukar vara 6-9 stycken i en professionell spelares bag, används för precisionsslag. De har olika loft för olika längder på slagen. Den professionelle spelaren vet på några meter när hur långt han eller hon slår med olika klubbor.
Givetvis spelar väder och vind en stor roll i hur bollen går i luften.
Järnklubborna är numrerade från 1 till 9 där 1 går längst och 9 kortast. De flesta spelare har ett set med järnklubborna 3 till 9.
Närspel
När spelaren är riktigt nära green väljer han eller hon oftast att slå in sig så nära hål som möjligt med en wedge.
Det är en kort järnklubba som är mycket vinklad för höga korta slag, oftast under hundra meter. Har spelaren hamnat i en sandbunker vid green går det bra att använda en sandwedge, en kort järnklubba med en ”sula” under för att lättare få ”tag i bollen” i sanden.
Väl på green används en putter som i minigolf, eller bangolf, som det heter nuförtiden.
Greenerna på Augusta där US Masters spelas är mycket snabba och svårlästa. Där har spelaren stor hjälp av sin caddie.
Caddien är den person som inte bara bär spelarens bag. Han har innan golfrundan analyserat banans alla hål och markerat alla avstånd så att spelaren vet hur långt han har kvar till hål. Caddien hjälper också spelaren att ”läsa” greenerna, som oftast lutar åt alla möjliga håll.
Golfen som sport har sitt ursprung från sen medeltid. Sporten fick stora genombrott i Storbritannien på 1800-talet. Därför är så gott som alla termer och begrepp på engelska.
Att göra par på ett hål är ett bra resultat. Proffsen vill dock vara ännu bättre. På de längsta hålen (par 5) görs flest birdies. Det innebär att spelaren puttar bollen i hål med sitt fjärde slag. Det är inte ovanligt att det kan gå ännu bättre.
I US Masters kommer vi att få se spelare göra eagle. Det är när spelaren, på till exempel ett par 5-hål, når green på två slag och sätter sin första putt. Han är då två slag under par på hålet.
Fy för bogey
Det är dock mungiporna ner när spelaren gör en bogey. Det är ett slag sämre än par på hålet. Man säger då att spelaren har tappat ett slag. Det sker oftast när spelaren kanske varit i ett hinder och fått ett pliktslag eller när han puttat dåligt.
Amatören blir överlycklig för ett rakt slag. Proffsen försöker dock slå kontrollerade skruvar med sina slag. En boll som skruvar sig lätt till vänster kallas för draw medan en boll som skruvar sig lätt till höger kallas fade.
Det kan bli för mycket skruv och misslyckade slag. En boll som skruvar sig för mycket till höger kallas slice. Går den för mycket till vänster har man slagit en hook.
Det går tyvärr också att slå andra sorts misslyckade slag. De vanligaste misstagen är att spelaren slagit en duff eller en topp. När spelaren vid slaget träffar marken innan bollen kallas det en duff. När spelaren träffar bollen för högt har han toppat bollen. Nybörjaren är med om dessa misslyckade slag flera gånger på en runda. Dessa slag är betydligt mer sällsynta hos proffsen.
US Masters är en av fyra ”majors” – de mest prestigefyllda och mest bevakade goltävlingarna under året. De kan liknas vid tennisens Grand Slam-turneringar.
Övriga ”majors” är US Open, British Open och US PGA Championship. Det unika med US Masters är att tävlingen alltid spelas på samma bana, Augusta National, i Georgia.
Alla kan spela
Har du aldrig spelat golf men är sugen på att prova på? Kontakta då din lokala golfklubb. Där finns det instruktörer som visar dig hur det går till. Du kanske har sett Annika Sörenstam slå iväg bollen. Det ser hur enkelt ut som helst. Tyvärr är det inte så men efter en tids träning kan vem som helst ha kul på banan.
Golfen har ett handicapsystem som innebär att alla kan tävla med varandra, ovsett spelskicklighet. Det är det som gör sporten så kul. Har man 13 i handicap innebär det att man har 13 slag fler än en scratchspelare (en som har 0 i handicap) under en runda.
Nybörjaren får 36 slag i handicap när han/hon klarat av sin ”examen” med instruktören. Det innebär två extraslag på alla hål – och de kan behövas.
Du som redan provat på golf har extra nöje med att se hur proffsen agerar på banan. Där finns mycket att lära – inte minst strategi inför uppgiften.