• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

IOK:s Gunilla Lindberg, till vänster, och Momiji Nishiya, då 13 år, med sin guldmedalj vid Tokyo-OS. Foto: Bildbyrån

Gunilla Lindberg vill att IOK rekommenderar åldersgräns vid OS

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren stod 12- och 13-åringar på prispallen i OS.

Nu vill Gunilla Lindberg att Internationella olympiska kommittén går ut med en rekommenderad åldersgräns.

– Jag tycker att det är fel att sätta den pressen på någon som är så ung, säger IOK-ledamoten till SVT Sport.

Internationella olympiska kommittén, IOK, har gett i uppdrag till de enskilda OS-sporterna att sätta sina egna åldersgränser för deltagande i olympiska spel. I nuläget betyder det till exempel att karate har 18-årsgräns medan skateboard inte har någon åldersgräns alls.

Det märktes på prispallen i Tokyo-OS förra sommaren där japanskorna Momiji Nishiya, 13, och Kokona Hiraki, 12, tog guld i skateboardens street-gren respektive silver i park.

– I Tokyo var guldmedaljörerna 13 år och det var ju gulligt och trevligt i och för sig, men det var flera som frågade sig om man ska vara olympisk guldmedaljör när man är 13 år. Då är man till exempel för ung för att starta på ungdoms-OS där du ska vara mellan 15 och 18 år, säger Gunilla Lindberg till SVT Sport.

”Drivit frågan ganska hårt”

Lindberg – som är generalsekreterare i Sveriges olympiska kommitté, SOK – har arbetat inom IOK sedan 1996. I dag sitter hon i IOK:s programkommission och har i flera års tid drivit frågan om åldersgränser vid olympiska spel.

– Jag har drivit den här frågan ganska hårt, men beslutet fattas ju av styrelsen, säger hon.

Det var just skateboard som gjorde att Lindberg fick upp ögonen för frågan.

– När vi skulle arrangera World Beach Games 2019, och skateboard var med för första gången på programmet, fick vi in anmälningar på 11- och 12-åringar som ville ha med sig sina föräldrar, säger Lindberg.

Kan inte tvinga förbunden

IOK kan inte tvinga de olympiska idrottsförbunden att använda sig av åldersgränser men kan, enligt Lindberg, gå ut med en rekommendation till samtliga förbund.

Varför tycker du att IOK borde gå ut med en rekommendation om åldersgräns?

– Jag tycker dels inte att barn ska idrotta på den nivån. Man ser till exempel de här unga ryska konståkarna och jag tycker att det är fel att sätta den pressen på någon som är så ung.

På frågan om vilken ålder IOK borde rekommendera svarar Lindberg 16 år.

– Många förbund har redan höjt åldern till 16, och då har man ju kanske hunnit ur puberteten någorlunda i alla fall.

Lindberg har goda förhoppningar om att hon lyckas driva igenom frågan om åldersgräns och att en rekommendation från IOK finns på plats till Paris-OS 2024.

– Ja, det tror jag, säger Lindberg.

KLIPP: Sarah Sjöström om förslaget om åldersgräns på OS: ”Svår fråga” (10 maj 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.