Det finns olika vägar att ta sig till de stora arenorna i NHL. Carl Hagelin skaffade sig en collegeutbildning under fyra år, samtidigt som han spelade ishockey. En väg han rekommenderar till svenska spelare.
– Ja, absolut. Är du en första- eller andrarunda kan det vara rätt att stanna i Sverige och spela hockey. Du vet att du kommer att få chansen i NHL. Jag tror att för den som är draftad lite lägre och inte riktigt vet vad som ska hända i framtiden är college perfekt. Du måste klara av skolan. Gillar du inte att plugga är det ingen idé, säger Hagelin till SVT Sport.
Ett av landets bästa collegelag
Hagelins University of Michigan är ett av USA:s bästa collegelag i ishockey och sista året utsågs svensken (den enda svensk hittills som spelat ishockey för skolan), till lagkapten.
– Det är stort i Michigan, och en ära för mig. Hockey är viktigt i Michigan. Sju tusen på varje match, mer än i elitserien, skrattar Carl. En stor erfarenhet för mig och när jag ska börja jobba i framtiden har jag gott om goda kontakter.
Åkte till USA som tioåring
Det är som att han ständigt är på väg mot nya mål. Och resan har få svenska motsvarigheter. Faktum är att Carl Hagelin åkte över till USA redan som tioåring för att gå på hockeyskola under sommaren. Det blev totalt tre somrar.
Efter gymnasiet hemma gick flyttlasset till Michigan. Där sattes publikrekordet för ishockey, som fortfarande gäller, i december 2010. Drygt 113.000 personer. Carl Hagelins University of Michigan vann förstås den historiska matchen, och den svenske lagkaptenen gjorde två mål.
”Rätt omtumlande”
Året efter, i fjol, blev det bara 17 matcher i AHL med New York Rangers farmarlag. Sedan började resan med Rangers, i precis samma rasande fart som allt annat. Med ny utomhusmatch och med inspelningen av dokumentären Road to Winter lassic.
– Inspelningarna började direkt när jag blev uppkallad. Allt var rätt omtumlande och jag fattade väl inte riktigt vad som hände med kameror överallt och spelare som hade mikrofoner under matcher. Sen vann vi utomhusmatchen och det var ju kul. Den matchen var större än rekordmatchen i college, eftersom den var i NHL. Men inramningen i college, ja det blir inte bättre än så. Min mamma och pappa och mina vänner var där. Den är ett minne för livet på ett annat sätt.
En av de snabbaste i NHL
Carl Hagelin har sin skridskoåkning som största tillgång och han används ofta som energiinjektion av coach Tortorella för att få igång nykomponerade kedjor. ”Haggs” får mycket förtroende, mycket istid och spelar med lagets största stjärnor.
– På skridskorna är han en av de snabbaste i NHL. Han skapar mycket yta för mig, menar Rick Nash, ny i Rangers för i år och en av ligans främsta stjärnor, som inte visste vem Hagelin var före säsongen.
– Men han är en kanonkille i omklädningsrummet och har ett bra skott.
”Tortorella gillade min energi”
Det har blivit en hel del kedjebyten under säsongen, då Rangers underpresterat.
– Det började förra året. ”Torts” (Tortorella) gillade min energi. Jag ska bygga upp mer energi till spelarna omkring mig. Det har funkat bra i vilken kedja jag än spelat i, säger Hagelin.
– Det är klart att det känns bra för sjävförtroendet. Vissa blir arga på coachen om de inte får spela med dem de vill. För mig känns andra-, tredje- eller förstalinan lika bra.
Vill inte ångra sig efteråt
Carl Hagelin bestämde sig för sju år sen att åka över till USA. Han säger att det inte var ett enkelt beslut men att han är en person som inte vill riskera att ångra beslut han aldrig tog.
Förutom hockeyn menar han att den tuffa utmaningen att gå i skolan i ett engelsktalande land har utveklat honom mycket.
– Jag trodde att jag var bra på engelska, efter somrarna på camperna. Men att stå inför stora klasser, som man ofta gör här, och hålla tal... och sen kommer man bort sig lite... då är man inte kaxig. På svenska kan man alltid hitta en väg tillbaka språkligt. På engelska, i början, frös jag mest till is där på scenen.
Men redan andra året på skolan hade han kommit in i även den biten. I dag menar han att rädslan och osäkerheten inför den amerikanska ”kaxigheten” är som bortblåst.
– Det har hjälpt mig mycket när jag kommit upp hit till NHL. Jag har college att tacka för mycket.