Hammarby valde Broberg

Uppdaterad
Publicerad

Kvartsfinal mot Västerås och en kostnad på 250 000 kronor?

Eller Vänersborg, alternativt Broberg där polisnotan blir noll?

Hammarbys val blev till slut Broberg.

–Vi hade inte hört något från styrelsen utan fick välja VSK om vi ville, säger, säger tränaren Magnus Brodén.

Hammarby var klara seriesegrare oavsett resultat i sista omgången mot Bollnäs (förlust, 2-7). Det betydde att man hade fördel att som första lag välja kvartsfinalmotståndare inför bandyns SM-slutspel.

Valet blev till slut seriesexan Broberg och inte det på förhand sämsta motståndet – Västerås SK – som slutade åtta. Inför valet fanns också en bakgrund i att VSK skulle betyda en högriskmatch, vilket kunde betyda 250 000 kronor i ersättning för polisinsatsen i samband med matcherna.

Enligt Brodén kom dock valet enbart på sportsliga grunder:

–Det var fyra jämbördiga lag att välja mellan. Vi har vunnit båda två matcherna mot Broberg, sade han.

Högriskmatch

Klubbens vd Göran Larsson, sade också inför matchen att det inte gått ut någon order om vilket lag som skulle väljas.

-Nej, nej. Det får inte vara sådant som styr, säger Göran Larson.

-Men att polisen bedömer att det är en högriskmatch när vi möter Västerås ifrågasätter jag skarpt. Senaste mötet kostade oss 49 000, och då var det så lugnt att hälften av polisen åkte hem och de som var kvar stod och åt korv.

Villa-Lidköping kunde samtidigt via 7-6-seger mot Broberg säkra andraplatsen och valde i sin tur Västerås. Serietrean Sandviken tog Vänersborg.

Edsbyn låg inför sista omgången trea men tappade 3-0-ledning till förlust, 3-4, mot Vänersborg och halkade ned till fjärdeplats. Därmed fick man inte välja och ställs nu mot Bollnäs.

Bandyfeber

-Det blev inte riktigt som vi tänkt oss, sade tränaren Thomas Liw till Radiosporten om att inte få välja motståndare.

-Men det blir häftigt. Nu blir det bandyfeber i Hälsingland.

Sirius hamnade till slut nedanför kvalstrecket. Trots 5-1-seger hemma mot Motala lyckades man inte undvika kval då Kungälv samtidigt besegrade Västerås med 6-1 och undvek kvalplatsen tack vare bättre målskillnad. Övriga lag som får kvala för att hålla sig kvar i elitserien: Vetlanda, Ljusdal, Motala.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.