Han turnerar för bojkott av OS i Peking

Uppdaterad
Publicerad

Vinter-OS i Peking är drygt tre veckor bort.

Den tibetanske dokumentärfilmaren Dhondup Wangchen är på turné i Europa för att få omvärlden att bojkotta spelen.

– Nu när flera länder inte skickar sina officiella representanter till OS så är det kännbart för Kina. Kina försöker se till att fler länder inte ansluter sig till bojkotten, säger han.

Inför spelen 2008 släppte den tibetanske filmaren Dhondup Wangchen en dokumentär med regimkritiska röster – och betalade ett högt pris.

– De grep mig på gatan utan att det fanns någon laglig grund. De kedjade fast mig och satte en säck över huvudet sedan satte de mig på en trästol. I sju dagar och åtta nätter fick jag varken äta eller sova. Sen satt jag fängslad i sex år och tre månader, berättar Wangchen för SVT Sport.

OS i Peking 2022

På turné för bojkott

Han flydde till USA och gör nu en Europaturé, med stopp i Stockholm, för att få omvärlden att reagera mot Kina. Närvaro i Peking, om än med kritiska ögon, tycker han bara stärker regimen. Bojkott är det starkaste vapnet menar Wangchen:

– Det är självklart att Kina känner ett visst obehag, helt klart. Enskilda idrottare i den fria världen kan inte välja att inte delta i OS. Nu när flera länder inte skickar sina officiella representanter till OS så är det kännbart för Kina. Kina försöker se till att fler länder inte ansluter sig till bojkotten.

Samarbete för mänskliga rättigheter

Wangchen har träffat fler nationella OS-grupper under sin resa – och hyllar Sveriges olympiska kommitté.

– Sverige har uttalat sitt stöd för oss. De stöder vår kamp och visar solidaritet med oss. De sa att vi tillsammans ska samarbeta med olika organisationer för att förändra och förbättra de mänskliga rättigheterna i Kina.

Hela inslaget med den tibetanske dokumentärfilmaren Dhondup Wangchen ser du i tisdagens Sportnytt på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet