Frida Hansdotter planerar att resa till Peking i februari. Inte för att försvara sitt slalomguld från Pyeongchang, utan för att hinna träffa många OS-idrottare och lyckas kampanja sig in i de aktivas kommitté hos Internationella olympiska kommittén (IOK).
– Det är ju mycket restriktioner vad man får och inte får göra. Men jag hoppas att jag kan vara på plats i OS och besöka de olika OS-byarna och träffa idrottare på plats, säger svenskan.
17 kandidater, där franske skidskytteikonen Martin Fourcade är den mest namnkunnige rent sportsligt, slåss om fyra platser när nya ledamöter ska väljas in i kommittén. Just nu sitter inga svenskar där efter det att Stefan Holm slutat sitt uppdrag i samband med OS i Tokyo i somras, då Therese Alshammar också misslyckades med att bli invald.
– Om man skulle bli invald får man sätta sig in mer i alla ämnen. Men det jag framför allt brinner för är jämställdhet, att man alltid sätter idrottaren i första rummet, och fair play. Jag är tacksam för att den idrott jag har hållit på med är jämställd, men kollar man på vissa andra sporter ser det lite annorlunda ut, säger Frida Hansdotter.
”Kan blicka tillbaka”
35-åringen tvekade inte länge när Sveriges olympiska kommitté (SOK) frågade om hon ville kandidera.
– Under min alpina karriär hade man inte riktigt tid och energi att lägga på såna frågor. Men nu när jag kan blicka tillbaka på karriären känner jag att det vore en ära och helt fantastiskt att få driva de olympiska frågorna och hjälpa idrottare i olika ämnen.
Hansdotter slutade sina aktiva karriär 2019, ett år efter OS-guldet, och blev i slutet av förra året mamma till Colin. Men att säga att karriärslutet innebär att Hansdotter har lagt skidorna på hyllan är fel.
– Skidåkning är en passion och jag kommer alltid att åka skidor. Men jag brukar skratta lite åt mig själv. Först tänker jag ”skönt med fluffiga pjäxor och gött att åka några åk”, men det slutar ju alltid med att jag ska försöka göra den perfekta svängen, säger Hansdotter.
MER VINTERSPORT: Så ska Frida Karlsson knäcka Johaug: ”Måste hänga med uppför” (8 oktober 2021)