I veckan har Stångaspelen gått av stapeln. Ett årligt idrottsevenmang där det tävlas i gutniska idrotter som varpa, pärk, gutnisk femkamp och stångstörtning. Regerande mästare för damer i de två sistnämnda är 40-åriga Katarina Boman. Förutom målet att försvara sina guld, hade hon i år ett nytt stångstörtningsrekord i sikte.
– Jag är i superform. Blir det över åtta meter så är jag nöjd, och någonstans där borta ligger niometersgränsen, säger Katarina Boman till SVT Sport.
Ny, snabbare teknik
Framgångsreceptet är en förändrad teknik, som vid förra årets tävling gav nytt mästerskaps-, och därmed även svenskt, rekord: 8,20.
– Jag har med flera år kört med jämfota avstamp, men då tappar man all fart från ansatsen. Förra året bytte jag teknik, så nu har jag ena foten fram och det går mycket snabbare.
”Ger en fantastisk känsla”
Över 2 000 personer deltar årligen i Stångaspelen, även kallad ”gutarnas egna olympiad”.
– Spelen startade 1924. I min släkt tillhör jag den tredje generationen som i obruten följd har deltagit i tävlingen, det ger en fantastisk känsla när man kommer hit, säger Alf Nilsson, varpakastare från Garda.
Bröderna Johan och Emrik Larsson spelar pärk i Lau I, som de senaste två åren vunnit mästarklassen i herrarnas bakpärk.
– För oss betyder det mycket, men för folk utifrån kanske det inte är så stort, säger Emrik.
– Pärken är en unik sport, den finns ju bara på Gotland, menar Johan.
Två guld – inte helt nöjd
För Katarina Boman blev det två nya guld vid årets Stångaspel. Både i gutnisk femkamp och i stångstörtning, där segermarginalen var över en meter. Men riktigt nöjd var hon inte.
– Det blev inte riktigt de längderna jag ville ha, jag är lite sur, säger hon med ett skratt.
– Men tänker jag efter är det nog mitt näst bästa tävlingsresultat någonsin, men jag hade ju 8,20 förra året och man vill ju alltid förbättra sig. Lite sur får man vara, även fast det är på lek.