Fram till den 12 juni hade nästan 75 000 ansökningar om korttidspermittering – även kallat korttidsarbete – kommit in till Tillväxtverket. I tre månader har myndigheten undersökt misstänkt fusk med ansökningar och i dag börjar Tillväxtverket ge sig ut för oanmälda platsbesök.
Över 2 000 fall utreds och bland de som misstänks fuska med stödet finns idrottsföreningar. Det handlar bland annat om att man låtit medarbetare arbeta mer än vad de ska göra.
– Det finns företag i alla branscher, och däribland inom idrotten, säger Richard Källstrand, chef för avdelningen för kvalitet och kontroll på Tillväxtverket, och fortsätter:
– Det vi kontrollerar är helt enkelt om man uppfyller villkoren för stöden. Om man hamnar i vår utredning är det på grund av att vi har funnit att uppgifterna som har inkommit inte stämmer, eller att vi fått in tips som vi följer upp. Hittar vi inget fel kommer pengarna att betalas ut.
Värvat spelare
Flertaget idrottsklubbar i bland annat fotbollsallsvenskan, damallsvenskan och SHL har ansökt om korttidspermitteringar. Trots det har man fortsatt värva spelare, vilket är möjligt.
– Så som stödet fungerar ska företag visa att man hamnat i någon form av akut kris till följd av coronapandemin. Men det är fortsatt möjligt att anställa om man kan visa att man behöver ersätta nyckelkompetenser som fått sluta, säger Richard Källstrand.
Två veckor före den allsvenska premiären avslutade de allsvenska klubbarna spelarnas permitteringar.
Klipp: Det här innebär korttidspermttering
Korttidspermitteringar
Korttidsarbete (även kallat korttidspermittering) används då företag drabbats av tillfälliga, allvarliga ekonomiska svårigheter som inte har kunnat förutses eller undvikas.
Det innebär att anställda går ner i arbetstid under en period samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd.
Företaget får, vid tidpunkten för ansökan, inte vara på obestånd, under rekonstruktion eller skyldig att upprätta en kontrollbalansräkning.
Lönetaket för stödet är 44 000 kronor i månaden.
Det finns fyra olika nivåer i arbetsminsk från 20 procent ända till 80 procent.
Källa: Tillväxtverket