Idrottsministern om #idrottslöner: ”Det är djupt bekymrande”

Uppdaterad
Publicerad

Idrottminister Annika Strandhäll har i veckan följt SVT Sports granskning av #idrottslöner. Ministern reagerar nu på förhållandena inom idrotten.

– Det är naturligtvis ett problem med den ojämställdhet som finns inom idrotten. Vi ser den i samhället i stort och den känns nästan lite accentuerad när man tittar på era siffror inom idrotten. Här behöver ske mer och det behöver ske snabbare, säger idrottsminister Annika Strandhäll (S), till SVT Sport.

Idrottsminister Annika Strandhäll, som tagit del av vår undersökning, är förstås medveten om att det är marknadens intresse som styr. Mer publik ger bättre avtal med sponsorer och tv-kanaler. Precis som att bättre prestationer också ökar värdet för individen eller klubben. Så vad kan regeringen göra för att påverka?

– Vi för en dialog kontinuerligt med idrottsrörelsen och jag representerar dessutom en regering som är feministisk och har ett tydligt jämställdhetsfokus. Jag är även folkhälsominister och har tagit del av att vi har en situation där bara två av tio unga tjejer rör på sig tillräckligt och här är det otroligt viktigt att även tjejer ser att idrotten är en förebild och en möjlig väg fram även för dem, säger idrottsminister Annika Strandhäll (S).

Idrottslöner

Damspelare funderar på att sluta

I vår undersökning uppgav över hälften, 11 av 21, av de spelare i damkronorna som svarade, att de funderat på att sluta pga de ekonomiska förutsättningarna – och det bekymrar idrottsministern.

– Ja, jag har full förståelse för det och samtidigt så är det djupt bekymrande eftersom vi har en situation där för få tjejer rör sig tillräckligt mycket och de här tjejerna som spelar på elitnivå är väldigt viktiga förebilder. Regeringen har också gett ett uppdrag till centrum för idrottsforskning att inför nästa år titta särskilt på hur idrotten arbetar med de jämställdhetsambitionerna som de har.

Så här gjorde vi undersökningen:

Totalt efter ett urval ur respektive idrotts landslagstrupp undersöktes i Sverige 143 idrottare. Vi lyckades få fram någon inkomstuppgift på 108 av dem.

Inkomster för idrottare skrivna i Sverige kommer från Skatteverket. Det handlar då om idrottarnas taxerade inkomster från tjänst.

För de idrottsmän som är folkbokförda utomlands har vi fått samla in uppgifter från annat håll. Några har själva uppgett vad de har tjänat på sin idrott före skatt.

Ishockey:

Herrarnas inkomstuppgifter kommer från NHL och det är deras bruttolön före skatt.

Damernas inkomstuppgifter kommer från Skatteverket och det är deras taxerade inkomst av tjänst. Eventuell inkomst från annat arbete, bidrag och/eller sponsorer kan vara inkluderat i den taxerade inkomstuppgiften från Skatteverket.

Fotboll:

Herrarnas uppgifter kommer från https://nyheter24.se/sport/894828-sa-mycket-tjanar-de-svenska-landslagsspelarna och det är deras bruttolön före skatt.

Damernas inkomstuppgifter kommer från Skatteverket och det är deras taxerade inkomst av tjänst. Eventuell inkomst från annat arbete, bidrag och/eller sponsorer kan vara inkluderat i den taxerade inkomstuppgiften från Skatteverket.

Golf:

Damernas och herrarnas uppgifter över inspelade prispengar kommer från Golfförbundet.

Alpint, Friidrott, Skidskytte, Längdskidor och Simning:

Damernas och herrarnas inkomstuppgifter kommer från Skatteverket och det är deras taxerade inkomst av tjänst. Eventuell inkomst från annat arbete, bidrag och/eller sponsorer kan vara inkluderat i den taxerade inkomstuppgiften från Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottslöner

Mer i ämnet