Ryssland kan få tävla i OS 2024. Foto: Bildbyrån

IOK vill se ryssar i OS – kan få kvala i Asien

Uppdaterad
Publicerad

Den internationella olympiska kommittén vill att ryssar och belarusier ska få delta i Paris-OS 2024. Det står klart efter att man idag gjort ett uttalande.

”Ingen idrottare ska stoppas från att tävla enkom på grund av sitt pass”, skriver man.

Ryssar och belarusier kan få delta i kommande OS under neutral flagg. Det enligt IOK:s senaste uttalande.

”Man bör vidare undersöka en väg för idrottare att delta under strikta regler”, skriver man.

– Det är en rekommendation till de internationella förbunden, vilket ju inte IOK bestämmer, säger Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo till SVT Sport.

Från Sveriges håll hade man helst sett att ryssar och belarusier inte välkomnas i OS, men man tänker ändå inte bojkotta spelen.

– Det har inte varit någon överraskning att det här beslutet skulle komma, eller åt det hållet. De senaste månaderna har det ju i olika sammanhang både varit diskussioner om detta och snarare en problematisering av hur man ska göra det, hur kvalen ska gå till och sådär. Så vi är inte förvånade, även om vi har en annan åsikt, säger Reinebo.

Beskedet kommer kort efter att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har uttryckt att han verkligen inte vill se ryska idrottare i OS.

Vägen till OS kan för de ryska och belarusiska idrottarna gå via tävlingar i Asien. Asiens olympiska råd har erbjudit idrottare från de länderna att tävla i Asien då de allra flesta just nu är avstängda från att delta i tävlingar i Europa.

Därmed kan de alltså komma att kvala in till OS via tävlingar i Asien.

ARKIV: Ivan Jakimusjkins utspel om avstängningen: ”Hyckleri” (23 december 2022)

Ivan Jakimusjkin: ”Bara en demonstration i hyckleri”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ivan Jakimusjkin: ”Bara en demonstration i hyckleri” Foto: Bildbyrån/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.