Ryska höjdhopparen Maria Lasitskene och IOK:s ordförande Thomas Bach. Foto: Bildbyrån

IOK:s svar efter regeringarnas brev: ”OS ska inte splittra och utesluta idrottare”

Uppdaterad
Publicerad

Över 30 regeringar har krävt en tydligare definition av IOK:s synsätt på ryska och belarusiska idrottares eventuella neutralitet i kommande OS.

Nu svarar IOK.

”OS ska inte splittra och utesluta idrottare”, skriver IOK i ett uttalande.

I januari öppnade Internationella olympiska kommittén (IOK) dörren för att ryska och belarusiska idrottare ska få tävla under neutral flagg redan i OS i Paris 2024.

Det har fått EU-parlamentet att reagera och under måndagen skickade över 30 regeringar, bland andra tunga OS-nationer som USA, Storbritannien, Frankrike, Kanada och Tyskland, ett brev till IOK där man krävde en tydligare definition av neutralitet.

Idrott och politik

Även Sverige har undertecknat brevet.

”Så länge dessa grundläggande frågor, bristen på klarhet och konkreta detaljer om en fungerande 'neutralitetsmodell' inte tas upp, håller vi inte med om att ryska och belarusiska idrottare ska tillåtas tillbaka”, står det i brevet enligt nyhetsbyrån AP.

”Detta är politikens område”

Under onsdagen kom ett svar från IOK.

”De olympiska spelen kan inte förhindra krig och konflikter. De kan inte heller ta itu med alla politiska och sociala utmaningar i vår värld. Detta är politikens område”, skriver IOK i ett uttalande.

”Men de olympiska spelen kan vara ett exempel för en värld där alla respekterar samma regler och varandra. De kan öppna dörren till dialog och fredsbyggande på sätt som utanförskap och splittring inte gör”.

IOK-chefen till SVT: ”Uttryckte en oro”

I en intervju med SVT Sport förra veckan berättade IOK-chefen Christophe Dubi att uttalandet om eventuellt ryskt deltagande i OS kom efter en rekommendation från FN.

– De uttryckte oro för att idrottare stoppas enbart på grund av att de är ryssar eller belarusier. Det betyder att IOK, som står för att man inte ska diskrimineras, inte kan fullfölja sitt uppdrag om vi behåller den rekommendationen. Därför genomför vi nu en utredning där vi konsulterar med hela den olympiska rörelsen, sa Dubi.

– Och hela den olympiska rörelsen står bakom det, så att vi kan hitta lösningar som stämmer överens med våra värderingar – till att börja med att inte diskriminera. Man kan inte stoppa någon bara på grund av deras pass.

KLIPP: Hör intervjun med IOK-chefen Christophe Dubi

Christophe Dubi på IOK vill inte spekulera om vad som krävs för att Maria Lasitskene och de andra ryska idrottarna ska få tävla under neutral flagg i nästa OS.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christophe Dubi på IOK vill inte spekulera om vad som krävs för att Maria Lasitskene och de andra ryska idrottarna ska få tävla under neutral flagg i nästa OS. Foto: David J. Philip AP/TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet