Internatiionella olympiska kommittén, IOK, instiftar en rådgivande kommittée när det gäller mänskliga rättigheter. Den kommer ledas av Zeid Ra'ad al-Hussein, den före detta FN-kommisionären inom samma område. Det uppgav IOK-ordföranden Thomas Bach i dag på IOK-mötet i Tokyo.
Bach deklarerade att ett ”mänskliga rättigheter-reglemente” kommer att inkluderas i det kontrakt värdstaden skriver, med start på OS 2024 i Paris.
Omedelbart efter Bachs tillkännagivande kom frågan som ett brev på posten från den samlade pressen. Kommer IOK att titta på Kinas situation vad gäller mänskliga rättigheter inför OS 2022 i Peking?
Kina har ju kritiserats för brott mot mänskliga rättigheterna, nu senast när det gäller behandlingen av de hundratusentals muslimerna i västra Kina.
Bachs svar gav dock inte särskilt stort hopp om att IOK skulle ta tag i de frågorna. Han svarade att IOK inte kommer ifrågasätta Kina.
”IOK har inte mandat eller makten att lösa problemen med mänskliga rättigheter som påtagligt handlar om politiska frågor”
En färsk rapport från Human Rights Watch menar att behandlingen av muslimer i omskolningsläger i västra Kina innehåller godtycklig internering, tortyr och misshandel.
”Dessa missbruk strider mot grundläggande rättigheter av yttrandefrihet, religion, integritet och skydd mot tortyr”, skrev Human Rights Watch.
Bach menar att den nyinstiftade kommittén kommer att fokusera på frågor som rättigheter för transpersoner.
– Vi ska koncentrera oss på vad vi verkligen kan åstadkomma och genomföra, sa Bach.
IOK har många gånger kritiserats för att de bortser från brott mot mänskliga rättigheter i de länder som spenderar miljarder på att arrangera olympiska spelen.
– Att främja humanistiska värderingar i idrotten har varit en kärnfunktion i IOK sedan starten. Vårt uppdrag, att göra idrotten till en tjänst för mänskligheten går hand i hand med mänskliga rättigheter. Det ingår i vårt DNA, sa Bach i ett förberett uttalande.