Foto: TT

Janne Andersson på Pride: ”Kliv in och ta plats”

Uppdaterad
Publicerad

På ett av lastbilsflaken i Pridetåget i centrala Stockholm fanns förbundskapten Janne Andersson, iförd en t-shirt med texten ”alla är olika – olika är bra”. För honom är det självklart att finnas på plats under Pridefestivalen.

– Det är enormt viktigt att få älska den man vill och vara den man är, säger han till Aftonbladet.

Sportvärlden får ofta kritik för att inte vara tillåtande när det gäller hbtq-frågor, och bland andra fotbollsspelaren Anton Hysén har ställt frågan var alla hbtq-personer inom fotbollen är. Varför kommer inte fler ut? Janne Andersson kan inte svara på det.

– Det finns avarter och det kanske finns en miljö som inte är tillräckligt tillåtande för att komma ut, men som helhet finns det mycket positivt inom lagidrotten.

Janne Andersson säger att vi ska värna om det goda inom idrotten och jobba för att bli av med avarterna. Och han har en uppmaning till den inom sporten som vill komma ut:

– Kliv in och ta plats. Det är lättare sagt än gjort, men gör det. Vi är många positiva krafter inom idrotten.

Fler idrottsstjärnor

Under invigningen på torsdagen höll två andra sportprofiler tal. Anja Pärson pratade om hur hennes liv förändrades när hon 2012 kom ut.

– Jag berättade bara min historia, och allting förändrades. Jag gick från att vara en idrottsstjärna som tog hem seger och heder, till att vara en människa. Jag kom hem och fick vara mig själv, sa hon.

Pia Sundhage medgav i sitt tal att hon inte velat prata om sin sexuella läggning, utan fokuserat på sporten.

– Jag har aldrig besvarat frågor om min sexualitet. Jag insåg att det finns en kamp att utkämpa för hbtq-rättigheter, men jag kämpade hellre för kvinnors rätt att spela fotboll. Jag är tacksam att ni andra har kämpat under tiden. Men nu är det dags, jag kommer att kämpa tillsammans med er, sa hon och tackade för applåderna med att sin vana trogen sjunga några rader, den här gången ur Tom Pettys ”I won't back down”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.