Det blev stort jubel i Brisbane efter att staden tilldelats OS 2032. Foto: TT

Klart: Brisbane arrangerar OS 2032

Uppdaterad
Publicerad

Brisbane får arrangera sommar-OS 2032, de 35:e olympiska spelen. Beslutet var väntat eftersom det inte fanns någon motkandidat. Det är tredje gången Australien arrangerar OS efter Melbourne 1956 och Sydney 2000.

Samtidigt som Stockholm-Åre 2019 förlorade kampen mot Milano-Cortina d'Ampezzo om vinter-OS 2026 ändrade Internationella olympiska kommittén (IOK) urvalsprocessen för framtida OS.

Det är tänkt att minska korruptionen, ge färre ekonomiska förlorare och göra urvalsprocessen mer hållbar.

IOK:s nya process går i stället ut på att söka upp attraktiva orter som vill arrangera OS och leda dem fram längs vägen till en omröstning. Flera orter, däribland Doha och Madrid, uttryckte önskemål om att få arrangera OS 2032, men i februari i år valdes Brisbane i Australien ut som den värd som IOK:s speciella kommission för framtida OS ”föredrog”.

Tredje gången i Australien

I juni rekommenderade IOK:s exekutivkommitté valet och i dag röstade IOK:s session för att spelen ska gå i Australien.

Det är tredje gången Australien arrangerar OS efter Melbourne 1956 och Sydney 2000.

Brisbanes OS-koncept går helt i linje med IOK:s värderingar och ett hållbart arrangemang, sade ordföranden Thomas Bach i juni. Han beskrev det som ett ”oemotståndligt förslag”.

Det blir ett utspritt spel. Brisbanes koncept går ut att på använda anläggningar och infrastruktur längs Australiens kust i den nordöstra delen av landet.

Anläggningar klara

84 procent av de anläggningar som Brisbane ska använda finns redan på plats och staden har tidigare arrangerat stora evenemang, som Samväldesspelen 2018. Det finns en bred politisk enighet bakom satsningen, liksom ett stort stöd hos befolkningen och näringslivet för en OS-satsning.

Budgeten för spelen ligger på runt motsvarande 30 miljarder kronor, att jämföra med de nästan 100 miljarder som Tokyospelen kostar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.