• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Klubbarna försvarar risksupportrar

Uppdaterad
Publicerad

Utåt sett är alla överens om att våldsamma supportrar ska bort från läktarna. Men SVT:s granskning visar flera ärenden där fotbollsklubbarna gör tvärtom – de går aktivt in och försöker få risksupportrar att slippa tillträdesförbud. Och Svenska Fotbollförbundet håller med klubbarna.

I går kunde SVT berätta att fotbollsklubbarna i allsvenskan och Superettan står för två procent av ansökningarna om tillträdesförbud på risksupportrar de senaste tre åren. Nu kan SVT avslöja att klubbarna och Svenska Fotbollförbundet flera gånger avrått myndigheter från att ge risksupportrar tillträdesförbud – trots att supportern upprepade gånger gjort sig skyldig till idrottsrelaterade brott.

Tillträdesförbudslagen är ett sätt för samhället att kunna förbjuda risksupportrar att gå på fotboll under en viss period. Innan åklagare fattar beslut om tillträdesförbud får både klubben som supportern håller på och Svenska Fotbollförbundet yttra sig i frågan.

Ett exempel är en 24-årig Djurgårdssupporter som polisen sedan många år tillbaka känner som risksupporter. Han är flera gånger dömd för idrottsrelaterad brottslighet, han har bland annat misshandlat en motståndarsupporter, sparkat en polis, försökt attackera supportrar på bortamatcher och förvarat mer än hundra bengaler hemma.

Vill behålla risksupportern på läktaren

Djurgården vet allt det här om mannen. Men de vill ändå behålla honom på läktaren. De försvarar honom upprepade gånger i yttranden till åklagare och domstol när polisen ansöker om tillträdesförbud. De vill ha in honom i ett åtgärdsprogram i stället.

Under tiden i åtgärdsprogrammet fortsätter mannen att vara våldsam. Bland annat misshandlar han en supporter ur ett motståndarlag. Djurgården vill ändå behålla mannen på läktaren och skriver till åklagaren att de inte vill att han ska ha tillträdesförbud. Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson är den som både muntligt och skriftligt yttrat sig till myndigheterna för att mannen ska kunna vara kvar och se svensk fotboll. Mats Jonsson säger att mannen är en välkänd Djurgårdsprofil och att han har en ställning i klubben.

Borde inte han veta hur man uppför sig?

– Definitivt, det borde han absolut veta. Han vet hur han får uppträda och han uppför sig också så. Det här som har hänt, det har hänt, det är de förklaringarna vi får.

”Ett föredöme för de yngre supportrarna”

Han är också företrädare för de yngre supportrarna från 13 år och uppåt.

– Ja exakt, han är ju en supporter som är väldigt känd. Han är ett  föredöme för de yngre supportrarna som är på läktaren

Vet deras föräldrar om vad han har gjort?

– Det tror jag väl inte såvida de inte har gått in i någon rättsbank och kollat domar och så.

Men tror du att dom också skulle se honom som ett föredöme?

– Förmodligen inte för han har ju ändå betett sig  på ett sätt som gjort att han fått domar på sig.

Men hur kommer det sig då att Djurgården kan se honom som ett föredöme?

– Djurgårdens publik ser honom som ett föredöme. Vi ser honom som en företrädare, en supporterföreträdare på läktaren, det är det mandatet han besitter, säger Mats Jonsson.

När en ansökan om tillträdesförbud kommer in till åklagaren får också Svenska Fotbollförbundet yttra sig. Så här yttrar sig förbundet i exemplet med Djurgårdssupportern: ”Vi, Svenska Fotbollförbundet, har ingen avvikande uppfattning mot vad föreningen Djurgården har i sitt yttrande.”

Förbundet: All anledning att vara självkritisk

– Det finns all anledning att vara självkritisk och rannsaka sig själv i de bitarna där vi kanske inte har gjort en tillräckligt noggrann prövning i de här ärendena, säger Anders Hübinette, förbundsjurist på Svenska Fotbollförbundet när vi läser upp förbundets yttrande för honom.

– Om man tittar på den här personens brottslighet och det han är misstänkt för, så håller jag med om att det ger en konstig signal att vi tycker att den här personen ska kunna få vara kvar på våra matcher.

Enligt Anders Hübinette har Svenska Fotbollförbundet nu ändrat sin policy – numera ska de göra en mer självständig bedömning.​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.