Magnus Frisk är nu tränare för Skara. Foto: TT.

Klubben fick rätt mot sparkade Skövde-tränaren

Uppdaterad
Publicerad

Skaraborgs tingsrätt ger Skövde HF rätt i tvisten med klubbens förra tränare Magnus Frisk. Tränaren uppfattade sig bli avskedad i mars 2018, och stämde klubben för att han blivit kränkt. Men tingsrätten köper inte Frisks resonemang.

Magnus Frisk hade några månader kvar på sitt kontrakt med Skövde i damhandbollsligan SHE när han fick sparken i mars 2018. Han fick lämna jobbet omedelbart, men behöll sin lön under kontraktstiden.

Frisk hade varit verksam inom Skövde HF i mer än 20 år. Men på hösten 2017 stod det klart att hans kontrakt inte skulle förlängas. I januari 2018 hade han presenterats som blivande tränare för lokalkonkurrenten Skara, också i SHE.

Vid det avgörande samtalet i mars 2018 uppfattade Magnus Frisk att han blev avskedad utan saklig grund, och upplevde det som kränkande. Han stämde Skövde HF på 40 000 kronor plus ränta.

Arbetsbefriad

Klubben har däremot hävdat att Frisk inte alls blev avskedad.

– Vi har arbetsbefriat honom, säger Anders Wiik, ordförande i Skövde HF.

Den bedömningen gör nu också Skaraborgs tingsrätt. Till Frisks nackdel nämns att han under rättegången inte var säker på vad begreppet ”avskedad” innebär.

Idrottsjuristen Martin Klette har företrätt Magnus Frisk i rätten. Han anser att klubbens agerande ändå kan likställas med ett avskedande.

– Att plocka bort en tidsbegränsat anställd tränare från hans jobb, stänga ute honom från arbetsplatsen och förhindra honom att utföra sina arbetsuppgifter, det är att jämställa med ett avskedande, säger Martin Klette.

Betala kostnader

Tingsrätten anser dock att Klettes resonemang motsägs av att Magnus Frisk fortfarande fick lön.

Tränaren döms nu att betala klubbens kostnader för rättegången. Domen kan överklagas till Arbetsdomstolen.

KLIPP: Önnered vann derbyt mot Sävehof – för första gången på 15 år (29 januari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.