*Adrian Schultheiss, Göteborg är uppstickaren som åker respektlöst och som har den bästa kvadrupeln av alla. I alla fall att döma av OS i Vancouver senast då han gjorde en felfri kvadrupel och fick bäst betalt av alla i hela OS-finalen...
*Viktoria Helgesson från Tibro som överraskade många i fjol på VM när hon gjorde succé och blev tia i Turin. Därmed har Sverige två platser till VM i Tokyo i mars 2011. På EM i fjol blev hon snöpligt elva och därför har Sverige bara en åkare på EM i Bern.
Så här ser det ut inför årets Europamästerskap i de olika disciplinerna:
Fyra par som kan slåss om medaljerna
Som jag ser det finns det fyra par som kan slåss om medaljerna.
Världens bästa par representerar Tyskland! Och de är givetvis storfavoriter även till den här titeln i Bern!
Aliona Savchenko är född i Ukraina, 1984. Hennes partner Robin Szolkowy föddes 1979 i Greifswald, Tyskland. Aliona blev världsmästarinna för juniorer redan 2000, då tillsammans med Stanislav Morozov och paret representerade Ukraina!
Paret sprack och Aliona flyttade till Tyskland 2003, för att bilda par på isen med Robin. Duon vann tyska mästerskapet för första gången året efter, 2004. Precis i rätt tid fick Aliona sitt tyska medborgarskap 2006 och paret kunde delta i OS i Turin samma år. Dessutom hann de månaden före delta i EM i franska Lyon, där de sensationellt nog slutade tvåa!
Nu har paret Savchenko/Szalkowy vunnit tre EM-guld och var tvåa i fjol! De har också två VM-guld och var tvåa i Turin i fjol på VM. I årets GP-tävlingar har de tagit full pott. Vinst i båda GP-tävlingarna de fick ställa upp i samt vinst i GP-finalen i december.
Ryssland har alltid bra par med. Yuko Kawaguti/Alexander Smirnov är regerande Europamästare och tog brons på VM i fjol! De vann Cup of Russia i GP-serien i höstas men var bara tvåa på ryska mästerskapen här i januari. Efter den nya spännande konstellationen Tatiana Volosozhar/Maxim Trankov, som vi tyvärr inte får se i EM i år eftersom Tatiana tävlade i OS för Ukraina för mindre än ett år sen...
Nu öppnar det istället för det unga ryska andraparet här på EM, Vera Bazarova/Yuri Larionov, som varit tvåa på båda sina GP-tävlingar i höst.
Uppstickarpar då? Möjligtvis det nykomponerade franska paret Yannick Bonheur/Adeline Canac. De vann franska mästerskapen och får bli en dark horse.
-Det blir tyskt guld, säger Lotta Falkenbäck. Savchenko/Szolkowy är mycket bra. Ryska paret Kavaguti/Smirnov tar silvret och bronset går förmodligen till det andra ryska paret, Bazarova/Larionov. Italienarna Berton/Hortek imponerade förra året och det ska bli kul att se vad som hänt sen senaste mästerskapet.
Ryssarna skickar debutanter
I fjol gjorde världens bästa konståkare comeback! Jevgenij Pljusjtjenko från St.Petersburg i Ryssland. Den olympiske mästaren från Turin 2006 har numer två OS-silver, från 2002 i Salt Lake City och i Vancouver nu senast då.
Jevgenij kan också stoltsera med sex EM-guld, 2000, 2001, 2003, 2005, 2006 och 2010 samt tre VM-guld, 2001, 2003 samt 2004!
Nu tänker han inte åka EM och VM i år, denne 28-åring som egentligen är född i Solnechni i regionen Khabarovsk.
Hans främsta genomslag tekniskt sett var när han utförde en kvadrupel toeloop, trippel toeloop, trippel ögel i kombination som förste man i världen på en tävling!
Jevgenij Pljusjtjenko säger till SVT sport att han ämnar satsa mot OS i Sotji, Ryssland 2014 och lovar ställa upp i EM och VM 2012, jo, jo, vi får väl se...
Ryssarna ställer nu upp med två debutanter på EM. Men det kan räcka ända till medalj ändå. Artur Gachinski är en av Alexei Mishins (Urmanov, Yagudin och Pljusjtjenkos tränare i St. Petersburg) adepter och framtidssatsningar. Artur gör sin första säsong som senior och har inlett med en sjätte- och en sjunde plats i GP-tävlingarna i höst. Han var tvåa i ryska mästerskapen nu senast efter Konstantin Menshov, som alltså också är debutant på EM. 27 år gammal och har aldrig fått uppleva ett stort mästerskap, trots att han landade kvadrupelhopp redan 2004...
Farliga fransmän
En fransman att se upp med i Bern är Brian Joubert! Han blev världsmästare 2007. Då var det första gången på 42 år som en fransman klev högst upp på pallen. Alain Calmat vann 1965.
Brian har tagit tre EM-guld, 2004, 2007 och 2009! Just 2004 var han förste fransman att vinna EM-guld på 40 år så killen har satt sin historiska prägel på fransk konståkning i nutid! I fjol slutade han trea både på EM och VM!
Dessutom har Brian har två landsmän som mycket väl kan lyckas i Bern, Florent Amodio och Alban Preaubert.
Samuel Contesti är född i Frankrike men efter diverse bråk bytte han medborgarskap och tävlar sen ett par år för Italien. På EM i Helsingfors-09 var han den stora överraskningen och tog silvret! I fjol slutade han sjua på EM.
Tjecken Tomas Verner kan aldrig räknas bort. 2008 blev han mycket överraskande Europamästare! Har haft det lite tyngre i ett par år nu och kom ex. tia på EM i fjol.
En annan tjeckisk åkare som överraskade många i fjol är Michael Brezina. Fyra på EM och femma på VM talar om för oss att han mycket väl kan vara redo för medalj på EM i år!
Spanien skriver EM-historia i Bern. För första gången någonsin har landet två manliga åkare med. Javier Fernandez blev ju åtta på EM i fjol, mycket överraskande och fixade två platser till sitt land. Nu i en mycket tät uppgörelse i Spanien förlorade han på spanska mästerskapen, knappt till seniordebuterande Javier Raya. Båda får vi se på EM, se upp!
Kan svenskarna överraska?
Sverige har två deltagare med. I år med Kristoffer Berntsson från Göteborg. Hans främsta prestation var vid VM 2007 i Tokyo där han slutade nia. Det innebar att Sverige fick två platser till VM 2008 i Göteborg. Just nionde platsen på VM är det bästa en svensk manlig åkare gjort sen 1929!
I Zagreb på EM 2008 blev Kristoffer sjua, den främsta plats någonsin för hans del i internationella mästerskap! Och han följde upp den fina placeringen genom att bli åtta 2009.
Adrian Schultheiss är också från Göteborg och har kommit starkt de senaste åren, när det gäller seniormästerskap. Hans främsta insats skedde 2008, på EM i Zagreb när han blev sexa, då som 19-åring. Det är den bästa plats en svensk manlig åkare gjort i modern tid, på ett EM!
Tillsammans fick de två svenskarna placeringssiffran 13 i Zagreb och det innebar att Sverige fick tre manliga åkare på EM i Helsingfors, 2009, historiskt! Det var endast tre länder i som mäktat med denna bedrift, Ryssland, Frankrike och Sverige!
Tonåringen Alexander Majorov från Luleå gavs chansen i Helsingfors tillsammans med de två göteborgarna. Och hade han inte fallit i kortprogrammet pga. överambition så hade hans slutplacering 22:a blivit mycket bättre. Men klart godkänt att i alla fall ta sig till sin första EM-final någonsin!
Adrian kom på tolfte plats i fjol på EM medan Kristoffer var 15:e man, då i Tallinn!
Nu gäller för både Kristoffer och Adrian att komma revanschsugna till Bern. Kapaciteten för en topp tio-placering har de, båda två! Och märk väl, skulle de tillsammans nå placeringssiffran 13 får alltså Sverige tre man till EM 2012.Viktigt med tanke på nästa OS 2014...
Kan någon av de svenska herrarna ta medalj då?
Ja, inte är det omöjligt. Och när jag såg Kristoffer Berntssons friåkningsprogram i Malmö på SM i december blev jag imponerad. Hans koreografi till Michael Jackson-medley:et var suveränt. Sätter Kristoffer sina två trippel axel hopp också tillsammans med övriga hoppmoment tror jag han kommer att kröna sin EM-karriär med en överraskning för oss alla, en medalj skulle smaka!
För Adrian gäller det att sätta sin kvadrupel lika fint som han gjorde på OS i Vancouver. Den behövs för en framskjuten placering. Hoppas han fått ordning på sina skador, skridskor och att han trivs med sina två nya tränare?
-Det känns som ett helt öppet EM, säger Lotta Falkenbäck, SVT sports expertkommentator sen 1991. Brian Joubert kommer med nya program och faktiskt lite klassisk musik. Han har ju genom åren haft lite snarlik musik och stil men nu skiljer det en hel del. Räkna inte bort honom från pallen.
-Sedan vill jag också varna för båda tjeckerna, Brezina och Verner, fortsätter Lotta. De är båda mina favoriter och fantastiska skridskoåkare. Jag tror de kommer vara med och slåss om medaljerna i Bern.
-Det finns i år en hel rad åkare som ligger väldigt nära varandra, säger Lotta. Contesti, Amodio, ryssarna och inte minst svenskarna Kristoffer och Adrian. Kan våra svenska killar få till det i båda korta och långa programmet kan det sluta med svensk medalj...
-En liten rolig nyhet som kanske skulle intressera inför nästa veckas konståknings EM är att Sverige faktiskt har 3 herrar med och inte 2, skriver Kalle Strid som är cheftränare för Köpenhamns sköjteklub.
Justus Strid, tidigare Svensk landslagsåkare, bor sedan ett par år tillbaka i Danmark som han nu representerar.
-Han har klarat sig riktigt bra denna säsongen med bland annat en 6:e plats på Ondrej Nepela memorial i höstas där Adrian Schultheiss slutade 4:a, meddelar Kalle Strid. Då Justus är svensk och tidigare åkt ISU tävlingar för Sverige så har han därför haft ett par år i karantän innan han nu kan ställa upp för Danmark. Således måste Justus kvala på måndagen men med ett bra årsbästa så är final ett högst realistiskt mål för Sveriges ”tredje” man.
Isdansen känns oviss
Isdansen är normalt sett starkast i Europa, om vi ser ut i hela vida världen. Framförallt Ryssland har ju dominerat i många år. Men det har stuckit upp par från framförallt Frankrike, Italien och glädjande nog även Storbritannien på senare år.
Men det är också svårt i år att förutspå pallen. Ser det som om medaljstriden står mellan fyra par.
Av förra årets medaljörer har Domnina/Shabalin, Ryssland slutat och Khokhlova/Novitski splittrats. Återstår egentligen endast det italienska rutinerade paret Failla/Scali som kanske kan åka till sig en medalj i år? Frågan är dock vilken form de är i? Efter att ha kommit trea i cup of China fick de bryta Cup of Russia sedan Scali drabbats av ryggskott. Och i italienska mästerskapen i december var det hennes rygg som satte stopp.
Detta kan öppna för franska paret Nathalie Pechalat/Fabian Bourzat. Kanske räcker det ändå fram till guld i år? Britterna och syskonen Sinead och John Kerr kommer också vara med i utmaningen. Och givetvis det unga ryska paret Ekaterina Bobrova/Dmitri Soloviev. Även de har haft en framgångsrik höst. Seger i Cup of Russia, tvåa i cup of China och fyra i GP-finalen. Dessutom vann de ryska mästerskapen här nu senast.
Som vanligt kommer isdansen att bli riktigt läckert att titta på under dessa Europamästerskap! Kanske dags för ännu en liten överraskning? Ska vi sticka ut huvudet och varna för Ungerns Nora Hoffman/Maxim Zavozin kanske?
-För en gångs skull en ganska öppen historia, säger Lotta Falkenbäck. Frankrike har två härliga par som kan ta medalj, dels mina favoriter Pechelat/Bourzat och så det stiliga paret Carron/Jones. Italienska paret Failla/Scali ska vi inte räkna bort, även om det inte gått så bra i år. Brittiska syskonparet Sinead och John Kerr har haft skadebekymmer. Hoffman/Zavozin från Ungern är oerhört tekniska men har inte fått till det när det gäller mästerskap. Är det dags för en ändring på det i år? Ryssarna då? Ja, de har ju en tradition i isdans men det har börjat falna lite. Bobrova/Soloviev blev juniorvärldsmästare i fjol men är de redan färdiga seniormästare? Ilinykh/Nikita är andra par och tredjeparet Riazanova/Tkachenko vet vi inte så mycket om men de kan mycket väl överraska.
Chans för ny finsk succé
Kommer du ihåg damernas tävling i Helsingfors-EM för ett par år sen?
Det var då hemmatjejerna trollband sin publik, över 10 000 i Hartwall Arena i Helsingfors.
Laura Lepistö hade vunnit kortprogrammet, sex tiondelar av en poäng över landsmaninnan Susanna Pöykiö. Trea var de senaste två årens Europamästarinna, Carolina Kostner, Italien.
Det blev en fantastisk friåkningsfinal!
Kostner vann friåkningen men sammantaget slutade EM så här:
1. Laura Lepistö, Finland 167,32
2. Carolina Kostner, Italien 165,42
3. Susanne Pöykiö, Finland 156,31
Stenhårt och dessutom kom Finlands trea Kiira Korpi på femte plats. Snacka om hemmasuccé!
Nu kan inte Finland hoppas på samma succé. Detta sen vi fått reda på att Laura Lepistö tyvärr skadade höften under hoppträning i augusti och inte kunnat börja träna igen förrän nu i januari, och inte kan ställa upp på EM. Synd eftersom hon följde upp sin EM-succé med en bronspeng på VM i fjol... Huruvida det blir VM-start i Tokyo i mars månad vet nog endast hon själv!
Susanne Pöykiö har lagt skridskorna på hyllan vilket givetvis är ett avbräck för Finland.
I högform är dock Kiira Korpi från Tammerfors. Under hösten har hon vunnit Nebelhorn Trophy, GP-tävlingen i Paris och kommit fyra i NHK Trophy i Japan. Hon har slagit sitt personbästa flera gånger under hösten, senast när hon vann finska mästerskapen i december. Kanske är det dags för Kiira att ta en ny EM-medalj? Hon har ju ett brons från 2007.
Varning för ryskorna
Och glöm inte bort ryskan Alena Leonova som bara låg elva efter missat kortprogram. Körde upp sig rejält och slutade fyra totalt-09.. Juniorvärldsmästarinnan från februari-09. Hon blir farlig i år...
Ksenia Makarova, den andra ryskan som var nia i sin EM-debut i fjol och tia på OS i Vancouver kan också skrälla och hota för pallplats. Men hon kom bara femma i ryska mästerskapen. Båda de här tjejerna fick nämligen stryk på ryska mästerskapen den här månaden, av det 14-åriga underbarnet Adelina Sotnikova, som tog hem guldet, för andra gången. På ett personbästa som endast överträffats av superstjärnan Irina Slutskaja på sin tid. Sotnikova, som vunnit båda sina JGP-tävlingar och JGP-finalen den här säsongen är dock för ung för EM. Liksom 14-åriga Elizaveta Tuktamysheva som kom trea på ryska mästerskapen och fyran Julia Lipnitskaya (12 år). Vilket lag Ryssland har i framtiden. OS i Sotji, då kan det bli ryskt storslam...
Av förra årets medaljvinnare finns två stycken med i Bern. Carolina Kostner, Italien som vunnit EM-guld tre gånger, 2007-, -08 och nu senast i Tallinn 2010. Dessutom har Carolina blivit tvåa på VM, i Göteborg 2008! I höstas har italienskan vunnit NHK Trophy, blivit trea i Skate America och kom dessutom tvåa i GP-finalen i december, som enda europeiska deltagare. Carolina är storfavorit som jag ser det!
Elena Gedevanishvili, Georgien tog ett mycket överraskande brons i fjol på EM. Det tror jag inte hon kommer att kunna upprepa. Turen från i fjol står henne inte bi denna gång.
Sarah Meier åker på hemmaplan och det kan bära den här tjejen långt. Men hur är hennes form. Hon har inte tävlat internationellt i höst och hon stod dessutom över kokoklockornas hemlands mästerskap...
Tyskan Sarah Hecken, brittiskan Jenna MacCorkel, italienskan Valentina Marchei då? Nja...
Svensk Viktoria?
Sverige skickar Viktoria Helgesson från Tibro. Hon gjorde EM-debut 2008 i Zagreb där hon slutade på 18:e plats, hennes första EM-final. Det är ju alltid de 24 bästa som når final! Samma placering fick hon vid hemma-VM i Göteborg, samma år.
Viktoria hade ett svart kortåkningsprogram i Helsingfors 2009 på EM och kom med minsta möjliga marginal till final. 24:a med tre hundradelar av en poäng före Elena Gedevanishivili från Georgien. En tjej som tränar i USA och som också hade en nattsvart dag.
Viktoria åkte sen upp sig rejält i friåkningen, slutade där på 14:e plats och blev slutligen totalt 17:e placerad! I fjol i Tallinn var hon på elfte plats och det var väldigt nära att hon knipit tionde platsen. Den är ju så viktig för de nationer som har en åkare med på mästerskap kan fixa två platser till sin nation när de åker in på en tionde plats...
Vi ska komma ihåg att i modern tid har det varit väldigt sparsmakat med svenska framgångar på damsidan. Se här de bästa resultatet:
10:a Gun Eriksson- Mothander, Stockholm – 1950
11:a Viktoria Helgesson, Tibro – 2010
11:a Helene Persson, Stockholm – 1990
12:a Ann-Margret Freikäck, Östersund – 1963
13.e Ann-Margret Freikäck, ” – 1964
13:e Lotta Falkenbäck, Helsingborg – 1985
13:e ” – 1986
Viktoria har åkt världscupen i höst. Och har bl.a. slutat nia i Japan i oktober månad, 29 poäng från tredjeplatsen! Då slog hon världsmästarinnan Mao Asada, Japan. Och hennes bästa placering var i Portland, USA i november där hon blev sexa och var trea i friåkningen. Då slog hon bl.a. Carolina Kostner...
Det är givetvis oerhört viktigt att Viktoria blir topp-tio, även på EM, precis som hon var på VM 2010. Då fixar hon nämligen ytterligare en plats för Sverige till EM 2012. Och vi har en supertalang som bara står och väntar i kulisserna. Nämligen syrran Joshi Helgesson som var JVM-fyra 2009.
NU räknar vi med att Joshi kommer att göra sin internationella debut i seniorsammanhang på VM i Tokyo i mars. 17-åriga Joshi har utstrålning, åker tekniskt och har svårigheterna. Hon kan skrälla borta i Japan i mars månad...
-Carolina Kostner är min absoluta favorit på EM, säger Lotta Falkenbäck. Tillsammans med Kiira Korpi blir damtävlingen oerhört kul att titta på. Carolina har hittat ”hem” och tränar åter för Michael Huth och Kiira har hittat storformen och är otroligt populär.
-Båda ryskorna, Leonova och Makarova kan slå till här i Bern, fortsätter Lotta. Och den andra italienskan Marchei kan mycket väl ta medalj. Hemmatjejen Sarah Meier fortsätter trots att hon sa på VM i mars-10 att hon skulle sluta. Bra för tävlingen men vilken form är hon i?
-Viktoria Helgesson har stora chanser att nå topp-tio, slutar Lotta. Jag skulle tom. kunna drista mig till att säga att hon kan bli topp-sex. Varför inte? Finland har sin sämsta trupp på damsidan sen många år.
Roger Blomquist
Kommentator SVT