• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Bildbyrån

Kravet för idrottens återstart: 900 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Idrotten kräver ytterligare minst 900 miljoner kronor från 2022 till 2024 för återstarten efter pandemin.

– De (pengarna) ska man kunna disponera på ett friare sätt, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet (RF).

Eriksson säger att han och RF har haft djupa diskussioner med stora delar av idrotten och med politiska företrädare om framtiden, hur idrotten ska få igång sina verksamheter efter pandemin.

– Vi börjar få gehör för att avsätta medel för det framåtblickande arbetet, säger Eriksson.

Corona och idrott

Ska disponeras friare

Av de 1,3 miljarder kronor som idrotten fått från regeringen för första halvåret 2021 är 220 miljoner avsatta för framtidsarbetet. RF önskar nu att få ett anslag från regeringen på cirka 900 miljoner kronor att fördela på åren 2022 till 2024.

– De 900 miljonerna ska man kunna disponera på ett friare sätt än kompensationsstödet. Det är den egna idrottsföreningen som vet vad som kan göras, säger RF-basen.

Behålla och få tillbaka

Det framåtriktade stödet ska alltså inte kompensera för intäktsbortfall eller rädda föreningars ekonomi, utan i stället användas till att bygga upp verksamheterna.

– Syftet är framför allt att kunna behålla de aktiva som inte redan lämnat, framför allt de åldersgrupperna där vi tappat mest. Men också för arbetet med att få tillbaka dem. Vi har också tränare och ledare som försvinner och har luckor när det gäller utbildning och kompetens för att hantera den här situationen.

Enligt RF:s rapport ”Ett år med corona” minskade exempelvis idrottsaktiviteter för ungdomar och unga vuxna, mellan 13 och 25 år, med 59 procent under fjolåret och idrottsföreningarna var oroliga över att tappet skulle fortsätta även i år.

KLIPP: Nu lättas restriktionerna – tre frågor om publik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet