Regeringens förslag om en tillfällig förordning grundar sig i en oro för en större spelproblematik orsakad av coronakrisen. I förslaget ingår bland annat en insättningsgräns på 5000 kronor i veckan per konto.
– Det här är ett sätt att skydda sårbara konsumenter och se till att människor som är i riskzonen för problemspelande och missbruk skyddas i det här läget, sade civilministern Ardalan Shekarabi (S) i samband med presskonferensen där förslaget presenterades.
Per Carlander på Unibet menar att förslaget kommer att få negativ effekt, både för personer med spelmissbruk och för den svenska idrottsrörelsen.
– Vi har sett en marknad som sedan 2019 har krympt i Sverige på grund av begränsningar som finns, och nu kommer ytterligare begränsningar som är kraftiga. Det kommer att innebära mindre intäkter för bolag med svensk licens och det kommer också innebära att man har mindre pengar att ge tillbaka till idrotten, säger han och fortsätter:
– De som kommer att få mer intäkter är bolag utan svensk licens, bolag som inte tar hand om sina problemspelare och har ett lågt konsumentskydd.
Ingen tydlig ökning av problemspelande
Spelinspektionen berättar för SVT Sport att vissa bolag hade en ökad omsättning under mars månad, men en del spelbolag har inte sett någon ökning i problemspelandet.
– Det som gör mig väldigt orolig är att utspelet verkar vila på tvivelaktiga grunder. Vi har sett väldigt lite fakta som bygger argumentationen. Det vi ser är att vi inte har ett ökat problemspelande, säger Carlander.
”Jag är orolig”
Flera spelbolag med svensk licens sponsrar den svenska idrotten och ett sådant exempel är Unibet som sponsrar allsvenskan, superettan och hockeyallsvenskan. De menar att den typen av sponsring kan bli svår i framtiden, om den tillfälliga förordningen träder i kraft.
– Jag är orolig för att om spelmarknaden fortsätter att minska så kommer det i framtiden att finnas betydligt mindre pengar över till idrotten.
Man kan ju hävda att ni nu talar i egen sak?
– Jag förstår dem, men det som är viktigt att tänka på är vilka konsekvenser det här kan få i andra och tredje led. Det är viktigt att man lyfter blicken och förstår att det här inte bara påverkar spelbolagen i sig. Det här kommer också att påverka idrotten i väldigt hög grad.
Svensk Spel inte oroliga
Det är dock inte alla spelbolag som delar Unibets oro. Svenska Spel, som precis som Unibet är en stor idrottssponsor i Sverige, är ett sådant exempel.
– Som det är nu så ser vi inte att det här beskedet ska ha någon direkt påverkan på vårt åtagande mot idrottsrörelsen, säger kommunikationsdirektör Joakim Mörnefelt.
ARKIV: Fotbollförbundet kräver spelstopp på amatörmatcher (31 mars)