De svenska curlingstjärnorna i Lag Hasselborg och Lag Edin är, sedan förra säsongen, anställda av det svenska curlingförbundet.
Anställningen, som sker i samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), fungerar som så att alla lagens inkomster (sponsorintäkter och prispengar) samlas i en pott, varifrån det sedan betalas ut löner till spelarna. Och med det kommer även en del förmåner som till exempel pensionspoäng och betald föräldraledighet.
Ett pilotprojekt
Curlingspelarna är alltså först med att ha en sådan lösning. Men det kan följas efter av fler, berättar SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo, som förklarar att anställningarna inom curlingen är ett pilotprojekt.
– Vi ska försöka hitta anställningsformer för individuella idrottare, som både kan börja samla pensionspoäng och komma in i socialförsäkringssystemet, även om de gör en full satsning på idrott. I dag är det ju så att det blir varken eller, de har stipendier från oss och kanske väldigt små andra intäkter, säger Reinebo till SVT Sport, och fortsätter:
– Det är ju skillnad mot vissa andra idrottsmän som har egna bolag och som har en del startpengar eller privata sponsorer eller stora prispengar. Det kanske är 25 procent av de aktiva som vi har i våra program som har de förutsättningarna, men de andra 75 procenten har ganska små intäkter och för dem är våra stipendier väldigt viktiga.
– Så vi skulle behöva ett annat system för framtiden, så att man inte bara lever på stipendier i tio år och sen när man kommer ur den situationen så har man klarat hyra och mat – men man har inte byggt någon pensionspoäng eller är inne i socialförsäkringssystemet.
Främst individuella idrottare
SOK planerar att utvärdera curlingsystemet efter årets slut, och därefter är det främst de individuella idrotterna som kan hoppas på en liknande lösning.
– Lagbollsporterna är ju en sak, men de flesta individuella idrotter har ju vare sig resurser eller system för att anställa sina idrottare. Och det är det vi vill hjälpa till med att hitta lösningar till. Det är det som vi håller på med, och det måste ju i ett slutläge ske i samklang med arbetsgivarnas parter och arbetstagarnas parter, säger Reinebo, och lägger till:
– Därför startade vi det här pilotprojektet i samarbete med dem, sen ska vi titta på det tillsammans.