Lars-Gunnar Björklund död

Uppdaterad
Publicerad

Förre SVT-medarbetaren Lars-Gunnar Björklund, mannen bakom Tipsextra, har avlidit efter en längre tids sjukdom.

Björklund jobbade både med sport och andra program. Mest känd är han ändå för att ha startat Tipsextra 1969, programmet som blev en enorm succé. Att visa utländsk ligafotboll i svensk television var något helt nytt.

”Att Tipsextra drog 33-35 procents tittare, vilket var oerhört högt, berodde naturligtvis på att vi var ensamma på scenen”, skrev Björklund i sin biografi ”Minnesluckor – livsstycken och klacksparkar”.

Lars-Gunnar Björklund

Björklund har levererat flera klassiska referat, inte minst i radio. Han kommenterade bland annat Vasaloppet i Sveriges Radio i 30 år. Han kommenterade även hockey-VM tillsammans med Rolle Stoltz 1969-1994.

Björklund rekryterade personligheter som Arne Hegerfors, Bosse Gentzel, Fredrik Belfrage, Ingvar Oldsberg och Christer Ulfbåge. Björklund blev också förste sportjournalist att vinna Stora Journalistpriset (1971). Under drygt 20 år var han marknadsdirektör för Tipstjänst.

Lars-Gunnar Björklund gick ur tiden i morse. Han blev 75 år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lars-Gunnar Björklund

Mer i ämnet