• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gunilla Lindberg är generalsekreterare i Sveriges olympiska kommitté. Foto: Bildbyrån

Lindberg: ”Kommer bli väldigt tajt”

Uppdaterad
Publicerad

Förhoppningarna är stora och känslan är positiv. Men IOK-ledamoten Gunilla Lindberg tror att OS-omröstningen blir en nervrysare.

– Det kommer att bli väldigt, väldigt tajt, säger hon.

Det är 86 IOK-ledamöter som har möjlighet att rösta om Stockholm-Åre eller Milano-Cortina ska få vinter-OS 2026.

– Det är jämnt och det kommer nog bara att skilja ett par-tre röster, tror Lindberg.

Även Patrick O'Kane, journalist på sajten Insidethegames.biz, tror att det är ett 50–50-läge.

– Båda kandidaterna har intressanta ansökningar. Italien har ett stort nationellt stöd (mer än 80 procent) medan Sverige har ett lägre stöd (cirka 55 procent), det är svårt att veta vad det leder till, säger O'Kane.

– Det är nog IOK-medlemmarnas subjektiva bedömningar som avgör och då kan presentationerna bli en avgörande faktor.

”Lika rörd varje gång”

Gunilla Lindberg, generalsekreterare i Sveriges olympiska kommitté (SOK), och de övriga i den svenska delegationen hade på söndagen sin övning av presentationerna – först den tekniska om arenor, logistik och annat mer faktamässigt. Under eftermiddagen är det sedan den allmänna presentationen då kandidaterna ska berätta om visionerna med spelen.

– Vår presentation är fantastisk, jag blir lika rörd varje gång jag ser de härliga bilderna över Sverige, säger Lindberg.

Hon tror att Sverige har en liten fördel eftersom man aldrig tidigare haft ett vinter-OS.

– Men det har vi sökt med förut så det är inte per automatik som man får det. Milano har alla de statliga pappren och garantier, men vi har ett helt nytt koncept. Vi har i IOK bestämt att det är framtiden, men det gäller att alla förstår det konceptet, säger Lindberg.

Även O'Kane tror att det är en fördel för Sverige att aldrig tidigare ha haft vinterspelen.

Kan tala för Sverige

– Det skulle bli ett nytt äventyr för IOK att åka dit, en ny plattform för OS-rörelsen. Italien hade för inte så länge sedan (Turin 2006), vilket kan svänga över för den svenska sidan, säger han.

Gunilla Lindberg har umgåtts med IOK-ledamöterna hela veckan i Lausanne. Men det är inte kutym att berätta vad man ska rösta på.

– Men jag har noterat varje liten gest från någon som säger något, säger hon.

Hon tror dock att många röstar enligt sin kultur, att Milano-Cortina säkert får röster från människor från Sydeuropa och Sydamerika, medan Stockholm-Åre får röster från Nordeuropa och Skandinavien.

– Och i Afrika har vi väldigt goda kontakter, säger Lindberg, som också tror att det är viktigt med alla aktiva, de före detta olympierna som åkt ned till Lausanne för att stötta den svenska kampanjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.