Foto: Scanpix

Nytt silver till silver-Emma

Uppdaterad
Publicerad

Emma Johansson var taktisk i spurten och tog hem silvret vid VM-linjeloppet över 140 km i Florens.

Favoriten Marianne Vos kontrade på Emmas ryck uppför den sista backen fem km före mål och körde in till ett ohotat guld på den krävande banan.

Sista biten lurpassade Emma med hemmaåkaren Rossella Ratto och drog upp spurten och kunde ta hem silvret, och kan damma av smeknamnet ”silver-Emma” från OS i Peking 2008.

Cykel-VM 2013

– Jag vet att Mariannes (Vos) attack är väldigt stark. Jag gjorde ett riktigt försök tillsammans med Rossella (Ratto). Vi kom lite närmare med det var för svårt, säger Emma Johansson på presskonferensen efter prisutdelningen i Florens.

– Jag fick fokusera på andraplatsen.

Fick köra utan svenska hjälpryttare

Loppet var både fysiskt och taktiskt tufft för svenskan, som fick köra en stor del av loppet utan sina lagkamrater. Men i slutändan gjorde hon i princip ett perfekt lopp.

– Jag är jätteglad, det är inte lätt där ute när de har sina hjälpryttare... Det var inte mer i mina ben än en silvermedalj, säger Johansson till SVT Sport.

– Jag vet att om jag klarar att bita i, så finns det en möjlighet. Men när Vos gick fram hjälpe det inte. Jag är en jäkla ”silver-Emma” och får förbi det ett tag till, ler hon.

Att det var ett tufft lopp syntes också på Marianne Vos som var helt slut en lång stund efteråt.

– Det var väldigt tufft och taktiskt. Jag kände mig inte så bra i början och väntade till sista backen eftersom det började kännas bättre och bättre, säger Vos till internationella cykelförbundet, UCI.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cykel-VM 2013

Mer i ämnet