Två damspelare hade spår av manligt DNA i provet. Foto: TT Nyhetsbyrå

Manligt DNA fanns i damspelares urinprov

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska dopningsskandalen trappades upp rejält under fredagen. En ny del i rapporten säger bland annat att två ryska damhockeyspelare hade manligt DNA i sina urinprov, i samband med OS i Sotji 2014. ”Det är förjävligt”, säger Damkronornas Erika Grahm till SVT Sport.

Det är en omfattande skandal som publicerades vid lunchtid, fredag. Den andra delen av McLarens rapport visade på att 1000 ryska idrottare, i 30 olika idrotter, har sysslat med manipulering av dopningsprover. På så vis att man ska ha bytt ut positiva urinprov mot sparade, negativa.

Bland annat så innehåller rapporten uppgifter om att två ryska damhockeyspelares urinprov ska ha innehållit spår av manligt DNA.

– Man har ju hört rykten innan och nu när det här blev bekräftat så blir man besviken och arg, säger Valentina Lizana Wallner, svensk landslagsmålvakt i OS i Sotji.

– Det är många tankar som går runt. Man blir arg på att de har fuskat. Det är ju ingenting man tänker på när man går ut och spelare, att andra laget är dopat. Det kommer som en chock, och är jättetråkigt, säger Lizana Wallner.

Ryssland slog Sverige

Damkronorna spelade mot Ryssland i Sotji-OS. En gruppspelsmatch som Ryssland vann med 3-1. Men Valentina Lizana Wallner och Erika Grahm vill blicka framåt – och hoppas att insynen stärks.

– Det känns ju jättetråkigt. Nu är det länge sedan, ska man tänka nutid så hoppas jag att det här följs upp. Vi spelar ju världsmästerskap varje år och möter de även i turneringar under säsongen, säger Erika Grahm.

– Det är enda tanken som rör sig i mitt huvud, att det ska följas upp med kontinuerliga tester. Det ska absolut inte förekomma inom idrotten, och är förjävligt att det har hänt, säger Grahm.

En tyngdlyfterska ska även ha lämnat ett prov som innehöll spår av manligt DNA, visar rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.