Marlena Jawaid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Marlena Jawaid om sportens förändring och känslorna kring att hästhoppningen försvinner. Foto: SVT

Marlena Jawaid kan sluta efter förändringen i modern femkamp

Uppdaterad
Publicerad

Hästhoppningen plockas bort från modern femkamp efter sommarens OS. Då kan Sveriges främsta inom sporten, Marlena Jawaid, sluta – bara 23 år gammal.

– Hade du frågat mig för två år sedan hade jag sagt att jag satsar vidare. Men nu, med den här förändringen. Vi får se hur det blir, säger hon till SVT Sport.

Modern femkamp är under förändring. Efter sommarens OS i Paris plockas hästhoppningen bort och ersätts i stället av OCR (obstacle course racing), en form av hinderbana.

Förändringen gör att Sveriges just nu främsta i modern femkamp – Marlena Jawaid – kan lägga av redan vid 23 års ålder.

OS i Paris 2024

– Jag älskar att rida. Med den här förändringen, vi får se hur det blir efter sommaren, säger hon.

Hör Marlena berätta om känslorna kring förändringen och framtiden i klippet högst upp i artikeln.

Ännu inte OS-klar

Jawaid är ännu inte kvalificerad till OS och har VM i Kina 9-16 juni som sista chans.

– Jag vet att det är tuffare i år eftersom vi alla vet att det är sista OS:et med hästhoppning, så alla vill verkligen kvalificera sig. Men det är klart att OS är målet, det är en dröm som vi jobbat för i många år.

Bakgrunden till förändringen är skandalen i OS 2021 där tyskan Annika Schleu piskade hästen för att få den att lyda. Femkamparna tilldelas alltid en häst de inte känner och har sedan bara 20 minuter på sig att lära känna hästen inför tävling.

”Tappar själen”

Svenska förbundet ogillar förändringen och tror att man kunnat hitta en annan lösning.

– Vi tycker att man tappar själen rätt mycket i och med att hästarna försvinner. Tittar du på när femkamp exponeras, vi har ju alltid hästar på bilderna. Så att det är klart att det blir annorlunda, säger Svante Rasmuson, förbundskapten och dubbel OS-medaljör i modern femkamp.

Enligt Rasmuson har sporten påverkats negativt.

– Det som har hänt i Sverige och i många andra länder är att många tappade suget efter det här och tyckte att det blev en helt ny idrottsgren. Så det är väldigt många aktiva som bestämt sig för att sluta.

Se ett längre reportaget med Marlena Jawaid och Svante Rasmuson här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet