Felix Rosenqvist var inblandat i en krasch. Foto: Felix Rosenqvist Media

Masskrasch i indypremiären

Uppdaterad
Publicerad

Premiärloppet på Barber Motorsports Park, Alabama, blev dramatiskt.

Efter en masskrasch på första varvet, taktikspel och bra racing – stod den 24-årige spanjoren Alex Palou som vinnare.

Stallkamraten Marcus Ericsson blev bäste svensk på åttonde plats medan Felix Rosenqvists dag förstördes i kraschen.

24-årige Alex Palou jublade på teamradion efter drömstarten på sin andra säsong i indycar.

– Ni är fantastiska! Tack teamet för den här chansen, sa Palou.

Han är den förste spanjoren att vinna i serien. Han firade med nya teamet Chip Ganassi Racing som även fick in sexfaldige mästaren, nya zeeländaren Scott Dixon, som trea. Will Power, Australien, var närmast Palou på andraplatsen.

Lyckad strategi

Teamets tvåstoppstrategi gav full utdelning för Palou och Dixon. Men för stallkamraten Marcus Ericsson fungerade strategin betydligt sämre.

Ericsson visade riktigt bra fart i loppet. Han körde upp sig från sjätte startposition och låg ett tag fyra, han hade då en pallplats inom räckhåll.

Men Marcus tappade ner till åttonde plats efter att ha fått besked om att spara bränsle efter det andra och sista depåstoppet. En märkbart irriterad Ericsson på teamradion kunde inte förstå varför strategin misslyckades. Hans tank var helt tom strax efter målgång.

– Tråkigt att ramla ner från fjärde till åttonde plats. Men den här helgen har ändå gett mycket gott. Jag har fått blodad tand och ser fram emot att köra igen, säger Ericsson till SVT Sport.

Masskrasch för Rosenqvist

En masskrasch på första varvet förstörde dagen för Felix Rosenqvist. Efter ett misslyckat kval och 22:a startposition var han chanslös i kaoset när Josef Newgarden spann i hög fart efter att ha kommit ut i gräset.

Ett antal bilar kolliderade, Rosenqvists bil flög upp i luften och kanade in i skyddsräcket. Han lyckades senare komma tillbaka i loppet och köra 62 av de 90 varven och rullade i mål som 21:a.

En blytung start på mästerskapet för Rosenqvist som lämnade Ganassistallet inför säsongen för Arrows-McLaren.

– Det blir konsekvensen när man misslyckas i kvalet. Det är bara att glömma det här. Vi har bra fart i bilen, så det är bara att ladda om, säger Rosenqvist.

Teamet såg annars ut att få en drömstart med Pato O´Ward i pole position. Men satsningen på tre depåstopp fällde mexikanen som fick nöja sig med en fjärdeplats.

Nyfikenheten var stor på två färgstarka nykomlingar. Förre F1-föraren Romain Grosjean slutade tia, och fransmannen visade därmed att han kan bli att räkna med framöver. Nascar-legendaren Jimmie Johnson hade det tyngre. 45-åringen slutade på 19:e plats efter ett stökigt lopp.

Redan kommande helg körs andra deltävlingen i St.Petersburg, Florida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.