Mathias Fredriksson är SVT Sports nya expert i längdskidor

Fredriksson hoppas på supertalangen

Uppdaterad
Publicerad

Mathias Fredriksson, SVT:s nya längdskidexpert, är nästa ut i vår intervjuserie inför helgens

säsongspremiär i Bruksvallarna. Inför årets säsong tycker han till om flera av landslagsåkarna

som han följer på nära håll hemma i Östersund: – Johan utstrålar väldigt mycket självförtroende.

Mathias Fredriksson, det går rykten om att du fortfarande är väldigt vältränad. Stämmer det att du hänger på Johan Olsson under intervallpassen hemma i Östersund?

– Inte intervallpassen. Där hänger jag inte med. Men jag skulle hänga med på en tvåtimmars distansrunda. Ska man köra intervallpass med Johan måste man in på Vintersportcentrum, och där finns bara plats för en åkare åt gången.

Vinterstudion

Hur vältränad är du i dag?

– Det beror på vad man jämför med. Jag tror inte att jag skulle bli sist om man säger så, på premiären på lördag. Jag skulle även ha många före mig.

Hur skulle du klara ett Vasalopp?

– Fick jag träna lite extra veckorna innan skulle jag klara topp 100.

Du står flera av landslagsåkarna nära där du bor i Östersund, och tränar med dom ibland. Hur ser dom ut?

– Johan tycker jag ser harmonisk och fokuserad ut. Han har haft en väldigt bra sommar och höst, nästan för bra. Johan har de senaste åren presterat som bäst när han har haft mycket strul, och nu har han haft lite strul på slutet, så det känns bra. Han har hamnat i ett läge där han känner igen sig. Jag tror det är bra för Johan att han haft lite sjukdom nu. Det har sänkt förväntningarna lite. Johan ska vi nog förvänta oss mycket av i vinter. Han är verkligen beredd att betala priset och göra den här sista ansträngningen. Han vet vad han ska göra och känner sig trygg i det. Han utstrålar ett väldigt lugn och väldigt mycket självförtroende. Som han säger själv så är det här sista stora insatsen han gör nu.

Heller hade en lite sämre säsong förra året. Dina tankar om honom inför i år?

– Jag tror att Hellner är väldigt revanschsugen. Jag tror han kommer göra det bra. Det är sällan man gör två dåliga säsonger i rad. I alla fall på den nivån som Hellner är. Jag tror Hellner kan skrälla. Jag tror inte man ska räkna bort Hellner på sprinten på OS. Det är en tuff och lång bana, och när han vann sprinten i VM 2011 var det väldigt överraskande. Jag tror det kan vara något liknande i år. Vi ska ha med oss det i baktanken när vi pratar sprint. Banan är nästan fyra minuters åkning och det är på hög höjd, och man ska åka fyra gånger. Sprint, Sotji och Marcus Hellner kan bli väldigt trevligt.

Hur ser Emil Jönsson ut, du som stöter på honom i Östersund?

– Han har ju haft problem. Han har varit sjuk mycket i höst och haft en strulig höst. Jag tror Emil är bäst när han får träna mycket. Jag tror Johan ligger bättre till än vad Emil gör i dagsläget. Emil har en del jobb kvar att göra innan han är helt i slag.

– Emil har förtjänat att få vinna ett mästerskap, men jag vet inte om Sotji är direkt drömbanan för Emil Jönsson. Skulle han gjort sin sprintbana, tror jag inte att han hade gjort den i Sotji. Det är ingen sprinter som vunnit fler världscuptävlingar än vad han gjort så vi får hoppas att han får kliva överst

Anna Haags status?

– Det är väl samma där. Hon och Emil har varit småkrassliga under hösten. Anna har en bit kvar till absoluta toppformen.

Lyckas Petter Northug med sitt enmansupplägg?

– Northug är en superstjärna. Han för inga vanliga normer eller regler. Jag förstår Petter. Det är otroligt svårt att tacka nej till ett sånt erbjudande, sen att han valde att gå själv för att få ny motivation tror jag inte på. Han fick otroligt mycket mer pengar. Jag tycker Petter gjorde helt rätt när han valde det där. Sen, det som är intressant med Petter är hur sjuk han har varit. Läser man om honom så känns det som han har varit sjuk hela hösten, men jag har hört från andra håll att han inte varit så sjuk som det har stått i tidningarna.

– Det är skönt att få ner pressen och slippa prata med journalister. Då får han lugn och ro. Det är taktiskt spel. Jag tror att han har en bit kvar till formtoppen, men det är långt kvar till OS. Petter är otrolig på att träffa form när han vill vara i form. Han kan åka flera tävlingar och se det som träning, och skita i om han blir nummer 48. Det enda man vet när det gäller Petter är att när det drar ihop sig så är han otroligt bra.

Du som har erfarenhet att bryta dig ur landslaget, hur är det att köra på egen hand? Du, din bror Tobias, Björn Lind och Anders Södergren bröt er ur och bildade Team Mekononen.

– Det var bra. Vi fick göra det som vi trodde på. Men vi hade inte obegränsat med resurser när vi gjorde det här. Petters satsning är mer proffsig. Han har mer resurser.  Men de resurser vi hade gjorde vi det bra. Nu är det okej i landslaget att få mer anpassade lösningar, som Johan Olsson har fått till exempel. Hade det inte varit så hade en sån som Johan inte varit med i landslaget. Jag tror man har lärt sig av det i förbundet, och är mer anpassningsbar vilket jag tycker är positivt.

Är du nöjd med din karriär?

– Ja, det är jag absolut. Sen kan jag väl säga att jag kan önska ibland att man hade haft karriären under en annan tidsepok, som var lite renare. Det känns som man åkte under en tid som var extremt smutsig. Många har åkt fast i efterhand, andra inte. Men det var mörka år för uthållighetsidrotter generellt med mycket dopning. Det hade varit trevligare att tävla under en tid när alla kör på samma villkor.

Utveckla.

– Det var extremt mycket dopning i skidåkning och andra uthållighetsidrotter i slutet av 90- och i början av 2000-talet. Det är ju bara att titta, det är väldigt många medaljörer och stjärnor, som åkte fast till slut. Men det var många år tillbaka i tiden som dom körde dopade och tävlade ändå.

SVT:s Jacob Hård och Jonas Karlsson tycker inte du fick den credd du förtjänade under din karriär. Att du fick stå lite i skuggan av Per Elofsson. Du vann ändå totala världscupen, kom tvåa i totalen och har nio VC-segrar. Hur ser det på det?

– Jag åkte ju samtidigt som Per, och Per var ju lite bättre än mig. Det var väl inget snack om det. Jag trivdes väldigt bra de åren jag körde ihop med Per. Jag tyckte vi utvecklades mycket, och var bra för varandra. Det gjorde att, fast vi var rena, som i Lahti, kunde konkurrera och till och med slå många som var dopade då. Det är klart att man hade inte tackat nej till ett individuellt mästerskapsguld. Men man kan inte få allt här i livet. Men jag fick vinna totala världscupen och jag fick vinna nio individuella VC-segrar. Det är jag nöjd och tacksam för.

Hur många rör det sig om som inte åkte fast för dopning?

– Det är ganska många, tyvärr. Finland har ju åkt fast. Sen tror jag Norden är rent, förutom Finland. Däremot är det lite andra länder. Jag tror det finns lite italienare, lite ryssar och Kazakstan har definitivt fuskare som inte åkt fast.

Hur såg dina blodvärden ut under din aktiva karriär?

– Jag har legat normalt. Normalt har jag haft allt mellan 14 och 15.

– SVT:s Uppdrag Granskning var helt rätt ute, men det var synd att de inte hade gjort bättre research. Det var inte årets program precis. De förstörde rätt mycket. Det var en bra debatt, men på sättet de gjorde det. Det var tunt. Ja, det var dåligt rent utsagt.

Hur då?

– De gjorde hela storyn kring tävlingen i Finland (världscuptävlingar Lahtis 1997). Det var inte bra. Jag var själv med på den tävlingen och blev fyra. Jag vet hur testerna gick till. Det var de första testerna de gjorde. Det var väldigt stor felkälla, med apparaturen. De använde inte den apparaturen efter det. Just tävlingen i Finland tycker jag man kan dra ett streck över. Sen finns det andra intressanta värden från det året.

– Både jag och min bror (Thobias Fredriksson) meddelade direkt efter Uppdrag Granskning i våras att vi ville ut med våra blodvärden, men de har aldrig offentliggjorts. Och varför det inte har skett från förbundets sida vet jag faktiskt inte. Jag tycker det är dåligt att de inte har gått ut med det. Sen är det ännu mer intressant att FIS inte går ut med värdena, som de tagit på tävlingar. FIS-värdena skulle vara ännu mer intressanta att ta del av.

Kan Charlotte Kalla utmana topp tre? Hon har varit en bit ifrån Björgen, Kowalczyk och Johaug i några år nu.

– Det tror jag definitivt att hon kan, om hon förvaltar talangen rätt, och gör ett hårt jobb. Hon har de rätta kvaliteterna att vinna tävlingar. Hon har framförallt förutsättningar att vinna i skejt om hon har en bra dag. Det har hon visat förut. Sen har Norge ett otroligt starkt lag, vilket gör att dom lyfter sig varandra. Det blir en trygghet när de vet att de har Björgen och Johaug som är de bästa. Att slå norskorna är svårt. Dom har lyft damskidåkningen till en ny nivå. Men Charlotte och Kowalcyzk som kan slå sig in, om man ser till traditionallt. Kikkan Randell har visat på sprint att norskorna absolut går att slå. Randell är den som varit bäst i sprint på damsidan.

Är det realistiskt att tro på ett OS-guld rentutav för Kalla?

– Hennes favoritdistans 10 km skate finns inte med i Sotji, så det talar lite emot. Men eftersom det är så tuffa sprintbanor så ska man nog inte räkna bort henne på en skatesprint. Vi får se hur hon tänker. Skiathlon har hon inte helt lyckats i, men har kvaliteter för. Kan hon bara komma med i den klassiska delen. Hon är hon grym på att jaga i skatelopp, det vet vi.

Vad är det som fattas i hennes klassiska teknik, anser du?

– Jag tror det handlar mycket om självförtroende. Får hon bara till något lopp. Det är så lite som skiljer. Hon behöver lyfta sig ett snäpp för att vara med i toppen. Har hon haft en bra sommar och höst och gjort jobbet kanske hon är med redan nästa helg i Kuusamo i klassiskt.

Calle Halvarsson och Stina Nilsson fick lite av ett minigenombrott ifjol. Dina tankar om deras fortsatta utveckling?

– Två jätteintressanta åkare. Stina är ju en supertalang. Som hon åkte ifjol, och klev in på VM helt respektlöst. Hon har alla förutsättningar att bli hur bra som helst. Enda faran är att man få inte sätta för stor press på en så ung åkare, Det kan bli bakslag och det kan gå tyngre. Hon kommer att vinna mycket framöver. Sen om det blir redan i vinter eller om det blir längre fram får vi se. Ge henne lite tid så kommer hon bli extremt bra. Hon måste fortfarande se och lära  men jag tror att hon kommer leverera tidigare än vad vi hoppats på. Det är nog Sveriges mest intressanta åkare, skulle jag säga. Vi vet inte vart gränsen går och vilken potential hon har. Det är sällan man ser det.

– Calle är också väldigt intressant. Problemet är att han är sjuk ganska ofta, så han har inte jämnheten. När han åker fort så kan han åka jättefort, men han kan lika gärna vara långt efter nästa gång. Men han har en härlig inställning. Lite osvensk, kaxig inställning. Det är en frisk fläkt i skid-Sverige.  

Finns det någon som kan utmana Northug i en spurt i år?

– Om Northug får loppet som han vill, om han fortfarande är lika spurtsnabb, så kan ingen göra det. Rycket han har är helt unikt. Han kan växla tempo på ett par meter. Alla superstjärnor har något speciellt och rycket han har är helt brutalt när han växlar tempo, som en hästspark när han slår om. Det är bara att titta. Det är alltid spel mot ett mål. 

Vilket är ditt bästa idrottsminne?

– Jag brukar säga när jag satt på läktaren i OS 2006 i Turin, när Sverige vann både dam- och herrteamsprinten inom loppet av 20 minuter. Det tyckte jag var väldigt mäktigt att få vara med om.

Eget lopp som har stuckit ut under karriären?

– Då är det världscupavslutningen 2003 i Falun. Dels att jag var i väldigt bra form, dels att jag redan hade vunnit totala världscupen och kunde åka finalen utan någon som helst press. Cupsegern var redan klar, men jag var i sån otroligt bra form. Jag kunde inte låta bli att gå för fullt. Det var skiathlon, så på skejtdelen åkte jag bara ifrån klungan och fick åka helt själv och ta emot publiken.

Hur ser du på de ryska antigaylagarna?

– Jag förstår inte hur man ens kan komma på en sån grej. Vi lever i 2014 och man ska hålla på att lagstifta sånt. Det är klart att det är superkorkat.

Hur ser du på långloppens framfart? Är loppen här för att stanna?

– Ja, det tror jag. Det är bara att kolla på hälsotrenden som är nu. Vasaloppet är fullt på nio minuter och till nästa år snackar vi säkert under en minut. Det är klart att det är sån stor business.

Hur ser du på masstarters vara eller inte vara?

– Det skulle vara svårt att ta bort. Men det är klart, när jag började min skidkarriär så fanns inte masstarter. Jag är uppvuxen med att skidåkning ska vara att individuellt åka mot klockan. Båda har plats i skidsporten.

Du har två söner som spelar hockey.

– Min yngsta är bara tre så han har inte börjat med någonting men den äldsta, Filip, som är 7 år spelar både fotboll och hockey.

Du kommer från en riktig skidåkarfamilj, men ingen skidåkning för honom då?

– Nej, honom blir det ingen skidåkare av. Han gillar det inte alls. Han är en lagspelare. Han vill helst ha en boll eller puck att jaga för att han ska göra någon fysisk aktivitet.

Vad tycker pappa om det?

– Pappa har faktiskt supportrat det så mycket det går, så jag är väldigt nöjd. Han har gått skidskola, men det var kallt och blåsligt en gång, och då tyckte inte Filip att det var så kul längre. Jag kände att nu skiter vi i det här och går till hallen och spelar ishockey istället.

Sju snabba med Mathias Fredriksson

TV vs dator: TV

Facebook vs Twitter: Facebook (skaffade för ett drygt år sedan)

Senast lästa bok: Totte går till doktorn

Favoritstad i världen: Monaco

Världscupvinnare damer 2013/14: Justyna Kowalczyk, Polen

Världscupvinnare herrar 2013/14: Alexandr Legkov, Ryssland

FAKTA MATHIAS FREDRIKSSON

Familj: Gift med Emma-Helena Nilsson, två söner

Ålder: 40 år

Bor: Östersund

Yrke: Projektleder världscuptävlingarna i Östersund 2015, arrangerar längdtävling i Åre i april varje år mm

Meriter: Vann totala världscupen 2002/2003, två i totalen 2003/2004. Nio individuella världscupsegrar och 16 individuella SM-guld. VM-silver i VM i Lahtis 2001 på 15 km efter segraren Per Elofsson. Fyra medaljer i stafett från OS och VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet