Efter att Sandvikens AIK gick ut med att klubben ligger två miljoner back, och att man på grund av det sagt upp samtliga spelarkontrakt (från och med säsongsslut) har det jobbats hårt bredvid plan. På plan blev det förlust direkt, borta mot bottenlaget Tellus förra lördagen.
– Vi gör vad vi kan. Vi ska dra ner på kostnaderna, och öka intäkterna. Målbilden är att vi ska reda ut det här, säger Sandvikens klubbchef Tomas Larsson. Vi kommer att kämpa ända in i kaklet.
Att reda ut betyder att få en ekonomi i balans på ett par månader, så att licensnämnden kan ge elitlicens för nästa år. Men också att kortsiktigt få publiken i Sandviken att komma tillbaka till Göransson Arena och att laget inte ska påverkas av de ekonomiska problemen.
– Olyckligtvis är vi lottade att ha bortamatch på annandagen, den stora publikdagen. Men vi har två hemmamatcher i mellandagarna då vi måste höja vår publiksnitt, menar Larsson.
Stora gåvor i Västerås
Hittills under hösten har hemmasnittet för Sandviken kommit upp i knappt 1000 personer, det i en arena som tar 4000 åskådare.
– Publikintäkterna är viktiga, men det finns andra intäkter vi också måste höja, menar Tomas Larsson och syftar på samarbetspartners som man hoppas kunna få hjälp av. Samtidigt har supporterklubben startat en insamling som samlat in över 50 000 kronor.
– Det finns ett stor engagemang som vi måste ta hand om.
I Västerås har man lyckats bättre med det lokala engagemanget. Åtminstone i antal kronor. Gåvor för cirka 700 000 kronor har kommit in vilket gör att VSK:s bandyklubb minskat sina stora skulder till VSK:s fotbollsförening (som har gott om pengar eftersom pengar för försäljningen av Victor Nilsson Lindelöf från Benfica till Manchester United inbringade stora summor till fotbollen).
”Den akuta krisen är över”
”VSK bandy har många vänner”, konstaterar bandystyrelsens ekonomiansvarige Leif Olsson.
– Den akuta krisen är över och vi kommer att kunna reglera ett stort lån vi har till fotbollen. Vår ekonomi är inte bra och vi har ännu en lång uppförsbacke. Men vi känner ingen stor oro. Vi har varit med om det här tidigare, senast för åtta år sedan. Vi har dessutom ett lån kvar till fotbollen på 1,2 miljoner.
VSK bandy har inte gjort några direkta ekonomiska åtstramningar, men spelarbudgeten har bantats.
På frågan om faktumet att man börjat spela i hall gjort publiksiffrorna lägre svarar Leif Olsson:
– Nej, det är knappast därför. Men det är klart att vi inte kan få jättepubliksiffror i en hall, om det skulle vara fint väder och en viktig match. Nu har vi hemmamatch på annandagen (Motala) och även hemmamatcher mot Hammarby helgen efter, två matcher som borde dra upp publiksnittet. På annandagen kommer det alltid storpublik.