SVF hade överklagat ett tidigare beslut till Marknadsdomstolen, men fick avslag och döms dessutom att betala en miljon kronor i böter om man inte följer domen.
Konflikten uppstod för 4,5 år sedan när Fredrik Skoghag bildade Svenska Motoralliansen och arrangerade tävlingar inom bilsport, mc-sport och skoter.
För 1,5 år sedan fick han rätt av konkurrensverket och idag avslog alltså Marknadsdomstolen SVF:s överklagan.
Innan domen beskrev Riksidrottsförbundet det hela som ”ett hot för hela den svenska idrottsrörelsen”, när ordförande Karin Mattsson-Weijber pratade med TT.
”Har kämpat för det här i 4,5 år”
Svenska Motoralliansens grundare Fredrik Skoghag är mycket lycklig över Marknadsdomstolens besked idag.
– Jag är jätteglad och jättelättad. Det här har jag kämpat för 4,5 år, säger han till TT.
– Det här beslutet innebär konkret att både jag och SBF kommer att bli mycket bättre av konkurrensskäl. Vi kommer att kämpa om att göra bra och säkra grejor för våra medlemmar. Det här är en stor seger för alla de 150 000 medlemmarna inom bil- och motorcykelsporten, fortsätter Skoghag som startade sin organisation som ett billigare och mindre byråkratiskt alternativ till Svenska Bilsportsförbundet.
Marknadsdomstolen jämställer medlemsföreningarna i SBF, i konkurrensrättslig mening, med företag när de anordnar bilsporttävlingar, eftersom verksamheten då är att betrakta som ekonomisk.
”Bekymmersamt”
Riksidrottsförbundets (RF) ordförande Karin Mattsson Weijber anser att det är bekymmersamt att Marknadsdomstolen och Konkurrensverket sätter likhetstecken mellan företag och ideella föreningar.
– Det är ett ifrågasättande av hur svenska föreningar och förbund är uppbyggda. Politiker över alla gränser ser positivt på det ideella föreningslivet och som något som man vill gynna. Men när man i detta fall inte ser till dess särart förändras spelplanen helt – ingen vet hur den ser ut, säger hon till TT.
RF har redan agerat genom att kontakta både näringslivsminister Annie Lööf (C) och statsminister Fredrik Reinfeldt (M).
– Vi tror att det finns ett stort intresse från regering och riksdag om förutsättningarna för föreningslivet ändrats i motsatt riktning mot vad politikerna vill och trots att de inte tagit något beslut, säger Mattsson Weijber.