På Hökaklubbens flygfält samlades Sveriges modellflygsentusiaster för att delta i SM i skalamodellflyg.
Att tävla i skalamodellflyg ställer höga krav på utövaren. Det handlar om att kunna flyga sin modell på ett så verklighetstroget sätt som möjligt men också om hantverksskicklighet. Det finns många olika tävlingsklasser inom modellflyget, allt från friflygande gummibandsmodeller till stora radiostyrda jetflygplan med riktiga jetmotorer. Det tävlas i hastighet, uthållighet, byggskicklighet och mycket mer.
Så fungerar det
I F4C bedöms modellens likhet med sin fullskaliga förebild när det gäller utseende, skaladetaljer, färg, märkning och flygning. I F4H är det ungefär samma bedömning som i F4C, men i den här klassen behöver den tävlande inte ha byggt hela flygplanet själv utan det räcker att ha färdigställt det med klädsel och andra attiraljer.
Tävling i två moment
Tävlandet är uppdelat i två moment; statisk bedömning och flygning. Vid den statiska bedömningen bedömer en domare modellens skalariktighet och jämför med dokumentation av modellens förebild, det riktiga flygplanet. I flygmomentet har piloten en viss tid på sig att starta motorn, lyfta med modellen och utföra förutbestämda manövrer som är typiska för modellens fullskaliga förebild.