Nya kulturministern Amanda Lind tar över idrottsfrågorna

Uppdaterad
Publicerad

Den nya kultur- och jämställdhetsministern Amanda Lind (MP) blir också Sveriges nya idrottsminister.

Under presskonferensen i Riksdagen berättade statsminister Stefan Löfven att idrottsfrågorna flyttar från socialdepartementet till kulturdepartementet.

38-åriga Amanda Lind, som tar över efter Alice Bah Kuhnke som kulturminister, kommer senast från rollen som Miljöpartets partisekreterare. Amanda som är född i Uppsala och som växt upp i Luleå var kommunalråd i Härnösand innan hon blev partisekreterare.

Till skillnad mot många andra länder har inte Sverige en renodlad idrottsminister, utan idrottsfrågorna har legat på olika departement hos olika ministrar, som kultur-, jordbruk, social-, sjukvårds.

Nu kommer alltså miljöpartisten Amanda Lind vara den som möjligen ska lotsa Sverige in i en OS-ansökan men hade dock inget svar på när eller om regeringen kommer att ge någon säkerhetsgaranti till den svenska OS-kandidaten.

– Det har vi inte tagit ställning till än – men Sverige är ett av de länder som är med i slutspurten, säger Lind till DN.

Inget ord om idrottsfrågorna

I sitt anförande under Löfvens pressträff berättade dock Amanda Lind mycket sina förhoppningar om arbetet med kulturen, och jämställdheten – men sa inte ett ord om idrottsfrågorna.

Efter förra valet, 2014, utsågs unge Gabriel Wikström till folkhälsominister där han också hade ansvar för idrottsfrågorna. Men efter en tid på posten sjukskrev han sig och på våren 2017 tog socialminister Annika Strandhäll över som idrottsminister. En roll som hon nu släpper.

Tidigare ministrar med ansvar för idrottsfrågor

Annika Strandhäll (S)

Gabriel Wikström (S)

Lena Adelsohn Liljeroth (M)

Bosse Ringholm (S)

Mona Sahlin (S)

Ulrica Messing (S)

Lars Engquist (S)

Leif Blomberg (S)

Marita Ulvskog (S)

Bo Lundgren (M)

Ulf Lönnqvist (S)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.