Nya målsättningen: 25 procent fler dopningtester per år i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska antidopningsarbetet blev fristående från Riksidrottsförbundet den 1 januari i år.

Nu är målsättningen att antalet dopningtester per år i Sverige ska öka med 25 procent.

– Det blir en väsentlig ökning, säger Antidoping Sveriges vd Christine Helle till SVT Sport.

Vid årsskiftet trädde Sveriges fristående antidopningsorganisation i kraft. Nu har det gått tre månader och Antidoping Sveriges vd Christine Helle berättar att det varit mycket arbete inledningsvis men att verksamheten inte påverkats av separationen från Riksidrottsförbundet (RF).

– Vi har i många år varit en operationell, oberoende verksamhet från Riksidrottsförbundet eftersom antidopningavdelningen i Riksidrottsförbundet haft sin egen operationellt, oberoende styrelse. Vår verksamhet har varit helt oberoende, säger Christine Helle till SVT Sport. 

Organisationen, som tidigare alltså var en del av Riksidrottsförbundet, tillsattes efter att Internationella antidopningsorganisationen Wada klubbat igenom nya och hårdare regler där större krav på självständighet ställdes.

– Det allra viktigaste med det här är att förtroendet för det svenska antidopningsarbetet ökar. Både i Sverige men också internationellt, säger Helle.

Satsar på utbildning

Eftersom det är dyrare att driva antidopningsarbetet utanför RF har Antidoping Sverige fått ett utökat stöd från kulturdepartementet på 9 miljoner kronor för 2021.

Det ökade ekonomiska stödet ska bland annat används till att utöka verksamheten.

– Vi har som mål att utöka antalet dopningtester och hela vår kontrollverksamhet. De här första månaderna har vi hållit på att utöka antalet utövare som ingår i våra kontrollpooler. Det vill säga att det blir lättare för oss att genomföra dopningtester på utövare utanför tävling.

”Blir en väsentlig ökning”

Hur stor ökning av antalet dopningtester kommer det att bli?

– Det blir en väsentlig ökning. De senaste åren har vi gjort 3800 tester i vårt nationella program per år därav 3200 urinprov och nu är målsättningen bland annat en ökning till 4000 urinprov per år. Det kommer dock ta lite tid att komma upp i så många tester för vi måste ha en organisation runt omkring i Sverige som gör att vi klarar av att ta så många tester. Men vi kommer att nå målet på sikt.

Pengar kommer också läggas på underrättelse och utredning samt på utbildning och kommunikation.

– Vi ska utöka utbildningen för utövare, tränare och ledare och andra som har med idrotten att göra och som har skyldighet att känna till regelverket som de tävlar och tränar under.

KLIPP: Så här går ett dopningstest till (18 december 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.