– Att bevaka idrott handlar i dag inte enbart om mål och resultat. Allt flyter samman – idrott, samhällsfrågor, religion och ekonomi. Och det är vårt uppdrag gentemot publiken att förklara och fördjupa en mer komplex omvärld, säger Patric Hamsch, projektledare för SVT Sports nyhetsplattformar online och broadcast.
Sportspegeln är ett av Sveriges äldsta program. Premiären den 6 januari 1961 hade Sven Plex Petersson som programledare och innehållet då var bland annat ett nyhetsinslag från längdtävlingen Limaloppet, en rapport från bandymatchen Västerås-Sandslåns SK och landskampen Sverige- Sovjetunionen i ishockey.
Dessutom ett reportage från det alpina landslagets läger i Vemdalen. Och just reportagen har sedan dess varit ett av Sportspegelns och SVT Sports stora signum.
– Traditionen är lång när det gäller reportagen, berättandet på den här redaktionen. Vi har i dag flera av landets främsta berättare i Bernt Lagergren (Bernt på Facebook), Lotta Fahlberg (@lotta_fahlberg), Jens Lind och Johan Kücükaslan (@johankucukaslan) och många av våra tittare minns såklart mästare som Göran Zackrisson och Albert Svanberg och deras fantastiska historier, säger Patric Hamsch.
”Vill fortsätta leda sportberättandet”
Självklart kommer även nya Sportspegeln att ha med de bästa bilderna och händelserna från de stora nationella och internationella serierna och tävlingarna. För de tittare som inte följt med i nyhetsflödet under söndagen, ska en titt på Sportspegeln räcka för att bli uppdaterad på det senaste och mest intressanta som hänt. Men man kommer också att märka av en tydlig förändring.
– Det blir mer tid i sändningen till just reportagen, både nyhetsreportaget där vi vill skildra det som är stort och omtalat just för tillfället. Men också det mer tidlösa reportaget. Vi vill fortsätta leda utvecklingen i sportberättandet och vi vet att reportagen, berättelserna om de stora stjärnorna, det okända fenomenet, en idrottares tuffa specialträning och vardag är betydelsefulla för vår publik.
Elitsatsningar för barn. Kiruna AIF:s HBTQ-satsning. De allsvenska fotbollsklubbarnas påverkan på den kommunala ekonomin. Vad fick VM i fotboll för effekter i Brasilien? Skillnaderna i förutsättningar mellan killar och tjejers idrottande. Ekonomiskt dopning för att nå framgång.
Det är exempel på ämnen som kommer att få stort utrymme i Sportspegeln.
Satsning tillsammans med korrespondenterna
Sportspegeln gör dessutom en satsning tillsammans med SVT Nyheters stora korrespondentnät. Reportrarna ute i världen kommer att göra reportage från sina bevakningsområden och tittarna kommer att få veta mer om vad som händer inom idrotten i länder som USA, Italien, Egypten, Sydafrika, Japan, Indien och Mexiko.
– Vi hoppas mycket på detta. Här finns det obruten mark innehållsmässigt för oss och för vår publik. Det kommer att bli fördjupande och förklarande inslag av ett slag som inte berättas i Sverige i dag. Det handlar om starka historier, säger Patric Hamsch.
Dessutom har Sportspegeln inlett ett närmare samarbete med SVT Nyheters regionala program. Också det för att få de mest intressanta sportberättelserna från norr till söder i Sverige. Och egna nyheter.
– SVT Nyheter finns över hela Sverige och det är styrka för vår publik. Vi kan samarbeta om allt ifrån rörliga bilder på matcher och tävlingar – men också granskande och avslöjande journalistik. Vi har två granskningar på gång med SVT:s regionala redaktioner, resultatet av det planerar vi att publicera senare i vinter.
Rutinerade programledare fortsätter
Den som tittar på Sportspegeln kommer också se att utseendet förändrats. Det är ny grafik i en ny studio med nya färgerna vitt och rött. Programledare för Sportspegeln blir Mats Nyström, Marie Lehmann, Yvette Hermundstad, Jane Björck och Maria Wallberg.
– En grymt stark grupp programledare, alla med en egen tydlig personlig stil vilket är betydelsefullt för programmet. Vi kan ha hur bra innehåll som helst i inslag och reportage, men utan bra programledare blir det totala intrycket mycket svagare.
Premiär för nya #sportspegeln blir söndagen 18 januari.