– Men hockeyhjälmstillverkarna verkar mer intresserade av design och komfort, säger Niklas Steenberg från forskningsgruppen.
Tekniken kallas Multi-directional Impact Protection System, eller MIPS. Det är en hölje av plast på insidan av hjälmen. Tekniken används redan i inom ridsport och skidåkning, bland annat.
– Vi tror att vi skulle kunna undvika fler hjärnskakningar med den här tekniken, säger Niklas Steenberg som är vd för forskarnas eget bolag MIPS AB.
– Men än så länge verkar hjälmtillverkarna inom ishockeyn vara mer fokuserade på design och utseende, mer än säkerhet.
Tekniken är utvecklad på KTH och Karolinska Institutet, under 15 års tid, och bygger på att skydda hjärnan vid slag från sidan, eller allt annat än raka slag från 90 grader.
– Vi använder samma teknik som kroppen själv. Hjälmen glider lätt på platshöljet precis som hjärnan skyddas av hjärnsubstansen, säger forskaren Peter Halldin på KTH till SVT Sport.
Forskningen bygger bland annat på analyser av skallskador från mer än tio år tillbaka. Dessutom har forskarna haft tillgång till donerade hjärnor.
– På så sätt har vi själva kunnat analysera resultat av olika skador, säger docenten Svein Kleinev på KTH.
SVT Sport har haft kontakt med de stora hockeyhjälmstillverkarna och intresset är blandat. Tekniken kan komma att användas redan inom ett år, enligt en tillverkare, men den ifrågasätts också eftersom många skador mot huvudet sker utan att hjälmen påverkas.
– Den dämpar slag mot hjälmen men inte vid direkta träffar mot ansiktet, medger Peter Halldin.
Att MIPS-tekniken skulle påverka utseendet på hockeyhjälmarna förnekas av forskarna:
– Utseende och komfort påverkas inte och den extra tekniken väger bara 30 gram, säger Niklas Steenberg.
Men ändå har ni inte någon kö utanför KTH, där alla hjälmtillverkare vill ta del av tekniken?
– Nej, det har vi inte, men vi ser det som en utmaning att nu utbilda och informera.