Ryttarprinsen – drömmen om ett mästerskap

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Zetterman kämpar för att tillhöra ryttareliten. Men för att komma dit krävs att Alexander kan bli en lagspelare.

”Ryttarprinsen – drömmen om ett mästerskap” är en dokumentär om mental press och personlig mognad. Men även om försoning. 

Programmet utspelar sig bakom kulisserna med det svenska ryttarlandslaget inför VM i hoppning, och vi får följa den unge ryttaren Alexander Zetterman, känd från serien Ryttareliten. Här står han inför sitt första VM.

Världscupen i hästhoppning

Han är en relativt ny talang i landslagssammanhang, men har tävlat på hög nivå sedan tonåren. Med en vilja av stål har Alexander haft målet att rida i de stora mästerskapen sedan han var 10 år gammal, men ålder, rätt hästmaterial, och en laddad relation till förbundskaptenen Sylve Söderstrand har tidigare hindrat hans framfart.

Efter en lyckad säsong i USA förra året kom Alexander hem och vann Falsterbo Grand Prix. Då blev det svårt för Sylve att bortse från Alexanders förmåga inför VM.  Frågan är nu om Alexander kommer kunna bli en i laget efter att ha tävlat ensam i så många år?

Programmet följer även Peder Fredricson (också känd från Ryttareliten) som har lång erfarenhet från hopplandslaget och vill lägga till ännu ett mästerskap på den redan långa meritlistan.  Vi får se Peder och Alexander på nära håll under hela resan – när de förbereder sig hemma i Sverige, och på förträning hos landslagstränaren Henk Noreen i Belgien.

Svensk dokumentär från 2013 av Lisen Lindahl

Foto: Erik Vallsten

Klippning: Matti Kentrschynskyj

Sändningstider:

SVT1 Mån 9 feb 2015 kl 21.00

SVT1 Ons 11 feb 2015 kl 13.15 (repris)

SVT1 Tor 12 feb 2015 kl 00.15 (repris)

Relaterade länkar:

Ryttareliten

Ryttareliten: Stallet

Extern Länk: Intervju med programmets producent Lisen Lindahl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i hästhoppning

Mer i ämnet