”OS i SVT blir en mäktig upplevelse”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Alla har vi våra egna OS-minnen, ögonblick som etsats sig fast aldrig försvinner.

Vem minns inte Charlotte Kallas guld i Vancouver 2010? Eller Sarah Sjöströms på 100 meter fjäril i Rio 2016?

Eller kanske Tomas Gustafsons dubbla guld i Calgary 1988? Stefan Holms höjdhoppsguld i Aten 2004?

Eller någonting annat.

Max Bursell

Sportchef SVT

Därför är vi extra glada efter måndagens besked. För nu är det klart. Det är SVT som kommer att förmedla nya klassiska OS-ögonblick till er alla. Till oss alla. Och som vi har längtat att kunna berätta det. Att vi ska sända OS igen. OS, världens bredaste (och största!) sportevenemang hör ju hemma på Sveriges bredaste (och största!) sportredaktion.

Vi tar över från våra duktiga kollegor på Viaplay och Discovery som har gjort ett utmärkt jobb med OS-rättigheterna de senaste åren. Men vi tror att SVT som mediebolag har en kapacitet att ta ett helhetsgrepp om OS och att samla publiken som ingen annan har.

SVT Sport

Vi har dessutom sett att ni har längtat efter mer OS hos oss. Vår nyhetsrapportering om OS har slagit alla rekord i SVT Sports app och på Play de senaste åren – trots att vi då inte kunna visa hela tävlingar.

Så: När vi nu har rättigheterna från och med 2026 kommer OS på ett ännu bättre sätt kunna genomsyra hela SVT:s utbud. Det blir en mäktig upplevelse, både för oss som redan älskar idrott och för er som vi tror kommer att börja älska idrott.

För vi lovar att göra vårt absolut bästa för att OS i SVT ska bli en folkfest i många år framöver. En fest som ni alla är inbjudna till. Välkomna.

Max Bursell, tf programchef SVT Sport

Johanna Bäckström Lerneby, Nyhetschef och ansvarig utgivare SVT Sport

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

SVT Sport

Mer i ämnet