SVT Sport har gjort en enkät med de OS-idrottare som säkrade en biljett till Tokyo-OS före pandemin slog till.
När det gäller motivationen uppger nästan hälften, tio av 21, att deras motivation minskat något under pandemin.
”Tufft att mobilisera kraft”
”Det har varit tufft att mobilisera både kraft och riktning och samtidigt vara smart i det man gör. Inte bara för en själv utan också närmaste familjen vars ovärderliga stöd är en förutsättning för allt”, skriver en idrottare i enkäten.
”Svårt när alla tävlingar uteblir, tävling är det jag tycker är roligast och lättast att se utveckling genom”, skriver en annan.
”Nu när det inte finns publik så känner jag inte att idrotten är vägen att gå för att nå ut till folk”, skriver en tredje.
Carolina Lundqvist, prestationspsykologisk rådgivare i SOK:s resursteam, berättar att de haft en nära kontakt med idrottarna under året för att fånga upp eventuella behov i ett tidigt skede.
Svaren SVT Sport fått på enkäten stämmer ganska bra med bilden hon har när hon träffar idrottare.
– Att idrottare fått kämpa lite för att bibehålla motivationen är inte så konstigt. Det har varit svårt med målsättning och mycket osäkerhet. Det har också varit svårt att veta hur tävlingarna och säsongen ska bli. Det är något vi fått jobba med att hjälpa idrottare med, att se lösningar och hålla glöden brinnande, säger Lundqvist.
Motivationen ökat för några
För några OS-klara idrottare har pandemin istället gjort att motivationen.
”När vi hade uppehåll och inte kunde spela matcher insåg jag hur viktig idrotten är för mig”, skriver en OS-uttagen i enkäten.
”Efter att tävlingar varit inställda i drygt 1 år är jag nu jättetaggad och motiverad på att komma igång med tävlingar igen”.
Så gick undersökningen till
SVT Sport gjorde en enkät med totalt 14 frågor som handlar om hur de OS-klara svenska idrottarna påverkats av coronapandemin. Enkäten skickades till samtliga OS-uttagna idrottare. I de idrotter där ett lag blivit uttaget men inga namn är klara har SVT gjort ett urval. I ridsporten har vi valt de tre ryttarna som är topprankade i sin gren, i bordtennisen har vi valt de två högst rankade spelarna och i fotbollslandslaget har vi valt de fyra som prisades på Fotbollsgalan som bäst på sin position. 21 av 29 idrottare svarade på enkäten vilket ger en svarsfrekvens på 72 procent.
Ett år med corona
Det har gått ett år sedan coronapandemin bröt ut och lamslog idrotten runt om i världen. Mycket har sänt sedan dess. I en serie nyhetsartiklar undersöker SVT Sport hur coronapandemin har påverkat idrotten.
Den 20 mars sänds ett extrainsatt program, Sportspegeln: Special, om sportåret med corona.