Trots bakslaget – SOK ger inte upp

Uppdaterad
Publicerad

– Det är förstås en missräkning, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo, apropå det negativa besked som den nya grönblå regeringen gav angående OS 2026.

Men han ger inte upp.

– Läget verkar bygga på ett missförstånd, fortsätter han.

I dag blev det klart. Stockholm får en grönblå regering. Och ett tydligt besked kom direkt – Stockholm kommer inte att arrangera OS 2026.

– Utgångspunkten för alla våra partier har varit att säkerställa att ett OS inte ska bekostas av skattebetalarnas medel. Spelen måste även arrangeras på ett sätt så att det inte går ut över vårt miljö- och klimatarbete. Bedömningen är även att Stockholm står inför andra stora utmaningar som vi behöver jobba med. Därför kommer Stockholm inte stå som värd för OS 2026, säger Karin Ernlund (C).

Negativt, enligt SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

”Verkar bygga på ett missförstånd”

– Det är förstås en missräkning. Läget är kärvt just nu inför 2026, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till SVT Sport.

Samtidigt...

– Samtidigt är det ju positivt att alliansen ger uttryck för att de vill ha ett OS till Stockholm.

En annan öppning, enligt Reinebo, är att alla fakta inte verkar ligga på bordet.

– Vår bild är att läget verkar bygga på ett missförsåtånd.

Han utvecklar:

Så stor är budgeten

– Utredningen som de hänvisar till är ju Stockholm Stads utredning från förra året och sedan dess har det hänt väldigt mycket.

Det som har hänt, kortfattat:

Ansökningen är inte längre en primär Stockholms-angeläghenhet, men en regional och nationell sådan, vilket innebär att den kostnaden som det tidigare skulle innebära för Stockholm Stad nu är markant mindre.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) beräknar kostnaden för ett OS till 13 miljarder kronor. Två tredjedelar täcks genom bidrag från IOK och resten finansieras privat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.