• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Peter Reinebo

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Reinebo: ”Jag kommer inte äska för medaljbonus” Foto: Bildbyrån/SVT

Peter Reinebo om Sarah Sjöströms video kring prispengar: ”Viktigare än medaljbonus till några få”

Publicerad

Sarah Sjöström publicerade en video under OS kring att Sverige inte har någon medaljbonus för idrottare som tar medaljer.

SOK har dock inga planer på att införa prispengar.

– Vi behöver kunna ge större stipendier, det är mycket viktigare än medaljbonus till några få, säger truppchefen Peter Reinebo.

Nyligen la dubbla OS-guldmedaljören Sarah Sjöström upp en video om att Sverige inte har några medaljbonusar.

– Det var bara fakta. Jag skrev bara vad Hong Kong och Singapore har för prispengar jämfört med Sverige, berättade Sjöström i OS-magasinet i går.

OS i Paris 2024

– Men självklart, jag tycker att idrottare som gör sådana här prestationer, eller till och med idrottare som kvalar till OS, ska kunna få någon typ av bonus.

Peter Reinebo, truppchef på SOK, menar att ett bonussystem för medaljörer inte är aktuellt.

– De länder som har stora sådana, då är det staten som går in och ger det. Vi prioriterar att förbereda våra aktiva och det lyckas vi bra med.

Har uppfyllt medaljmålet

Samtidigt konstaterar Reinebo att SOK:s medaljmål om tio medaljer i Paris, nu är uppfyllt (lagmedaljen i bordtennis inräknad).

– Tio medaljer var ett tufft mål, vi tog nio i Tokyo. Vi hade på pappret en lite starkare trupp nu, men det handlar om att leverera på ungefär 50 procent (av medaljchanserna, reds anm) som vi har gjort de senaste spelen. Det har vi lyckats med, med lite råge, säger han.

– Sedan har vi en hel del bra placeringar från yngre aktiva och det glädjer mig lika mycket som medaljer. Jag tror att vi har bra möjligheter att överträffa målet.

Sarah Sjöström

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sarah Sjöström: ”Idrottare ska kunna få bonus” Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet