Philip Jönsson tilldelades Sportspegelpriset på Idrottsgalan 2022.

”Philip bevis på att det mesta är möjligt om man vågar”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Han lät varken sin muskelsjukdom, covid eller konkurrenterna stoppa honom.

I Paralympics i Tokyo satte Philip Jönsson paralympiskt rekord och vann guld i luftgevär 10 meter. Han var bäst när det gällde som mest, trots hinder som känts oöverstigliga för de flesta men inte för Philip Jönsson.

Åsa Edlund Jönsson

Sportchef

Sportspegelpriset kan delas ut till en idrottare som utfört en anmärkningsvärd prestation och som genom sin insats betytt mycket för sin idrott.

Philip Jönsson prickar in på allt.

Idrottsgalan

Han har en sällsynt sjukdom som heter Duchennes muskeldystrofi. Sjukdomen innebär att musklerna, inklusive hjärta och lungor, bryts ned och blir fettvävnad vilket kan förkorta livslängden.

Det finns just nu inga botemedel utan bara bromsmediciner.

När pandemin slog till blev vardagen än mer utmanade.

– Om jag hade fått covid hade det nog varit slutet för mig för jag har så dålig lungkapacitet, har Philip själv berättat.

Hans tillvaro fick därför drastiskt ändras när Corona kom för snart två år sedan, men hela tiden hade han siktet inställt mot Paralympics. I villan i Mariestad uppfördes en skyttebana, från tv-rummet gick skotten till tavlan i köket.

– Man får hitta lösningar, se dom ljusa stunderna och ta vara på dom, sa Philip Jönsson till SVT Sport inför Paralympics.

Sjukdomen påverkar Philip hela tiden. Ena stunden kan han göra saker, nästa inte.

Men han har inte låtit sjukdomen, pandemin eller konkurrenter stå i vägen för drömmen om att bli bäst i världen. Istället har han låtit idrotten vara en kraft och som paralympisk guldmedaljör är Philip Jönsson nu en inspiration och ett bevis på att det mesta är möjligt för den som vill och vågar.

– Skyttet för mig är ju den jag är. Utan skyttet hade jag inte träffat nya vänner eller kommit ut och sett världen, har Philip berättat för SVT Sport.

Stort grattis till Sportspegelpriset Philip Jönsson.

Motivering

Philip Jönsson, som vann Sveriges enda guld i Paralympics, får Sportspegelpriset. Philip har en sällsynt muskelsjukdom som kan förkorta livslängden, men varken sjukdomen eller pandemins utmaningar stoppade honom. Philip Jönsson åkte till Tokyo, satt paralympiskt rekord i luftgevär och vann. Han är en inspirerande förebild som visar att det går att prestera på högsta nivå trots tuffa omständigheter.

Om Sportspegelpriset

Sportspegelpriset kan delas ut till den idrottsman, idrottskvinna eller det lag som i tävling utfört en anmärkningsvärd prestation under året som gått, och som genom sin insats betytt mycket för sin idrott. Priset kan även tilldelas den ledare, forskare, aktiv eller annan som genom sin verksamhet gagnat idrotten från etiska, medicinska, sociala eller idrottsliga synpunkter. Priset kan ej tilldelas någon som under karriären fällts för dopning.

Samtliga tidigare vinnare av Sportspegelpriset

2020 Matilda Plan, fotboll och bandy

2019 Sebastian Samuelsson, skidskytte

2018 Amanda Zahui, basket

2017 Börje Andersson-Junkka, fotboll

2016 Lena Sundqvist, journalist

2015 Salem ”Sam” Zahda Aldarcazallie & Dan Bergh, fotboll

2014 Kiruna IF, ishockey

2013 Björn Hellkvist, ishockey

2012 Jeffry Ige, kulstötning

2011 Patrik Sjöberg, friidrott

2010 Mats Öhman, rallycross

2009 Wollmer Edqvist, Ishockeydomare

2008 Christoffer Lindhe, simning

2007 Jessica Lennartsson och Andreas Berg, dans

2006 Wolfgang Pichler, skidskytte

2005 Åsa Sandell, boxning

2004 Johnny Holm, friidrott

2003 Kajsa Murmark, hopprep

2002 Dibaté Dialy Mory, boxning

2001 Thor Guttormsen, fotboll

2000 Heidi Andersson, armbrytning

1999 Mattias Claesson, golf

1998 Tommy Söderberg, förbundskapten fotboll

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Idrottsgalan

Mer i ämnet