Se ett smakprov ur serien ”Jävla korsband” där Louise C Andersson gråter över smärtan efter korsbandsoperationen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ett smakprov ur serien ”Jävla korsband” där Louise C Andersson gråter över smärtan efter korsbandsoperationen. Foto: SVT

Premiär för SVT:s nya serie ”Jävla korsband”

Uppdaterad
Publicerad

Korsbandsskador drabbar både elitidrottare och motionärer. Förra året gjordes 4000 operationer i Sverige.

I serien “Jävla korsband” delar SVT:s Louise C Andersson med sig av sin väg tillbaka efter att ha slitit av korsbandet under en skidresa.

– Jag hoppas att serien kan ge en hint om vad som väntar en korsbandsskadad, utan att skrämmas.

Liftarna hade stängt för dagen i schweiziska skidorten Lauchernalp när Louise C Andersson, till vardags programledare på SVT:s Lilla Sportspegeln, skulle göra det sista åket ner till stugan. Plötsligt var olyckan framme. I landningen efter ett hopp kraschade hon och slet av korsbandet i höger knä.

– Jag försökte ställa mig upp, men då vobblade knät och jag fattade redan då. Instabilitet i sidled är inget bra, berättar hon i serien “Jävla korsband”.

SVT Sport

Tittarna får i serien följa vad som hände efter olyckan – allt från operation och rehabträning till att så småningom kunna belasta knät allt mer.

Har filmat själv i över ett år

Mycket i serien är filmat av Louise själv, med telefonen, i vardagen under drygt ett års tid.

– Jag sköljdes över av tanken på ett helt år utan idrottande. Att många drabbas och att en stor del av dem återgår till sporten, det visste jag. Men hur de gör hade jag ingen aning om. “Jävla korsband” blev mitt sätt att ta reda på det, för mig själv och för andra i samma båt.

Vad har överraskat dig under vägen tillbaka?

– Hur otroligt kämpig en så “vanlig” skada kan vara – otroligt länge! Varför har ingen berättat det? Det är så lätt att tänka att någonting är överkomligt och hanterbart när det beskrivs som just “vanligt”. Alla är ju inte Walter Wallberg som tog OS-guld i puckelpist efter sin korsbandsskada liksom.

Vad vill du att serien ska åstadkomma?

– Jag hoppas att mina små segrar kan inge en känsla av hopp och “kan hon, kan jag”. Jag hoppas inte att den väcker tankar som “är sporten verkligen värt det?” för det är ett rungande JA från mig.

SE MER: Se hela serien ”Jävla korsband” i SVT Play

Fakta om korsbandsskador

Vad är en korsbandsskada?

Oftast är det skador på det främre korsbandet som avses. En stor del av korsbandsskadorna uppstår inom idrotts- och motionsaktiviteter. Skadan uppstår i regel i samband med ett rotationsvåld mot knät.

Hur vanligt är det?

Förra året gjordes 4000 korsbandsoperationer i Sverige.

Enligt Korsbandsregistret uppskattar man att ca 8000 individer drabbas av korsbandsskador årligen, men att ungefär hälften av alla inte opereras av olika anledningar.

Hur behandlas en korsbandsskada?

En korsbandsskada kan antingen behandlas konservativt eller operativt. Konservativ behandling innebär att patienten bygger upp sin muskelstyrka på olika sätt. Alternativet är operation, oftast en så kallad ”titthållsoperation” där man tar en sena från benet och fäster i knät för att ersätta det skadade korsbandet. Rehabiliteringen efter operation är ofta minst sex månader.

Källor: Korsbandsregistret och 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet