Ett förslag om ett tak på 500 personer, jämfört med nuvarande 50, har utretts av regeringen och det fanns förhoppningar om att en förändring skulle kunna träda i kraft från och med den 1 oktober. Men efter att smittspridningen på nytt har börjat öka i Sverige har man ännu inte tagit beslut om någon förändring.
Det är ett tungt besked inte minst för publiksporter som fotboll och ishockey som förlorar stora intäkter när läktarna gapar tomma.
– Fokus måste vara att begränsa smittspridningen, skydda liv och hälsa. Det är nummer ett, säger Stefan Löfven.
Man utesluter inte att lätta på restriktioner vad gäller 50-gränsen, men det är inget man fattat beslut om i dag, säger socialminister Lena Hallengren (S).
”Inte unikt för Sverige”
Hon svarar dock inte på frågan om det betyder att man inte kommer att lätta på den regeln i tid till 1 oktober då man tidigare föreslog att de nya rekommendationerna kunde börja gälla.
Vad är planen när det gäller kultur och idrott?
– Regeringen presenterade så sent som i måndags en budget som innehåller förslag både för kultur och idrott. Nu får vi avvakta lite och se hur utvecklingen blir och det är något vi delar med en hel värld, det är inte unikt för Sverige. Vi kan inte ta risken med liv och hälsa när vi ser en ökad smittspridning, säger Hallengren.
Sammanfattningsvis från statsministerns pressträff:
På grund av en viss ökning av smittspridningen i Sverige har regeringen i dag inte tagit beslut om att lätta på några restriktioner den närmaste tiden.
Det låter med andra ord inte särskilt troligt att det blir någon förändring av reglerna för allmänna sammankomster där taket nu ligger på 50 personer innan 1 oktober, även om detta inte uteslöts av socialministern.
Både regeringen och Folkhälsomyndigheten uppmanar allmänheten att hålla sig till de restriktioner som finns – håll avstånd, tvätta händerna, stanna hemma om du har symptom, undvik trängsel så långt du kan.
Särskilt lyfte man arbetsplatser som ett ställe där smittspridningen kan ta fart. Därför uppmanas arbetsgivare att göra det möjligt för medarbetare att jobba hemifrån, samt att de som har möjlighet att jobba hemifrån ska göra det för att underlätta för dem som måste vara på sin arbetsplats och till exempel resa med kollektivtrafik.
Den smittspridning man ser nu finns i samtliga förvärvsarbetande åldersgrupper och inte längre främst bland unga vuxna.