Truls Möregårdh firar med publiken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Truls Möregårdh firar med publiken. Foto: Johanna Säll / BILDBYRÅN

Publiksuccén bekräftad: Paris 2024 överträffade alla tiders publikrekord från London 2012

Publicerad

Över 12 miljoner sålda biljetter. Paris 2024 stod för ett nytt publikrekord för de olympiska- och paralympiska spelen när siffrorna från London 2012 överträffades.

– Vi är extremt stolta. Det är en riktig succé, säger Tony Estanguet, ordförande för Paris 2024.

Runt de olympiska- och paralympiska spelen i Paris 2024 har det florerat rubriker om den stora publiksuccén. Och efter att spelen summerats kan flera nya rekord konstateras.

– Det såldes 12 132 647 biljetter till Paris 2024. Vi är extremt stolta över den summan, säger Tony Estanguet, ordförande för Paris 2024.

OS i Paris 2024

Och även beläggningsgraden, det vill säga hur välfyllda arenorna var under mästerskapen bekräftas.

– Sett både till OS och Paralympics tydliggörs storheten, beläggningsgraden var cirka 95 procent. Det är väldigt viktiga siffror, en riktig succé, säger Estanguet.

Rekordet från London utraderat

Till de bägge spelen såldes över 12 miljoner biljetter, varav 9,5 till OS och 2,5 till Paralympics. Något som överträffar siffrorna från London 2012 där totalt 10,9 miljoner biljetter såldes.

Speciellt står det sista paralympiska kvällspasset från friidrottsarenan Stade de France ut för organisationen.

– Den sjunde september vid det sista friidrottspasset hade vi den högsta publiksiffran under båda spelen sammanlagt. 67 500 biljetter såldes vilket också är rekord för ett pass under Paralympics, säger Estanguet.

”Starkare än vi kunnat tänka oss”

Organisationen för Paris 2024 har ännu inte kunnat redogöra för alla tittarsiffror från TV världen över. Något de väntar få klart senare i höst.

Men Estanguet uppger redan nu att ”nästan halva världen såg OS och Paralympics”.

– I slutändan tog folket spelen till sig. Människor gjorde spelen till sina egna och vände dem till något starkare än vad vi kunnat tänka oss.

Kommande OS och Paralympics kommer gå att se i SVT. Nästa vinterspel går i italienska Milano/Cortina 2026, om 511 dagar.

Publiksuccé i Paris.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från publiksuccé och hör åskådarna om publikfesten i klippet ovan. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet