• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Bildbyrån

Regeringen tillsätter utredare i jobbet mot matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har tillsatt en utredare för att stärka arbetet mot olagligt spel och matchfixning.

Utredaren ska fungera som en länk mellan myndigheterna som behöver samarbeta i frågorna.

– Fler myndigheter måste involveras för att vi ska få bukt på problemen, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (s).

Den 1 januari 2019 trädde en ny spellag i kraft. Lagen innebar bland annat att alla bolag som verkar i Sverige måste söka licens och att matchfixare kan dömas hårdare, till fängelse i upp till sex år.

Men tillämpningen av den nya lagen har haft brister, anser spelkommissionen. Kritiken handlar framför allt om bristen på samordning mellan olika delar av den svenska staten, det berättade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (s) på en presskonferens i dag.

Matchfixning

– Det behövs ökade insatser för att stänga ute illegalt spel från den svenska spelmarknaden, säger Shekarabi på presskonferensen.

Arkiv: Så vanligt är matchfixning i svensk fotboll 5/15 2020

”Hela den svenska staten måste samlas”

Därför kommer regeringen att tillsätta en utredare för att stärka arbetet mot olagligt spel och matchfixning.

Utredaren, Gunnar Larsson, ska inte ersätta spelkommissionen utan fungera som en samordnare mellan de myndigheter som behöver samarbeta för att få bukt på problemet med matchfixning.

– Hela den svenska staten måste samlas och agera kraftfullt för att hålla ute de organiserade gängen som försöker ta sig in på den svenska spelmarknaden. Fler myndigheter måste involveras för att vi ska lyckas, säger Shekarabi.

Gunnar Larsson: ”Viktigt uppdrag”

Larsson kommer ha möjlighet att föreslå lagändringar. Han kommer också att se över spelkommissionens och matchfixningsrådets uppdrag samt verktygen de i nuläget har att tillgå.

Larsson, som jobbat som generaldirektör för Kammarkollegiet sedan 2016, börjar sitt uppdrag den 1 december.

– Det är ett viktigt uppdrag och jag ser fram emot utredningarna och så småning om lämna konkreta förslag på förbättring, säger Gunnar Larsson.

Klipp: Matchfixning: Så kan det gå till

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet