Reglerna för skidsprinten, som fanns med i VM för första gången 2001 i Val Di Fiemme, har ändrats flera gånger de senaste 15 åren. Nu är det dags igen, skriver NRK.
Nu är det vilotiden mellan semifinaler och finaler som är trätoämnet. Fördelen att tävla i den första av de två semifinalerna är så pass stor att det blir orättvisa tävlingar.
Ett exempel på hur fel det kan bli med nuvarande regler är norrmannen Finn Hågen Krogh, som bromsade in tvärt före mållinjen i sitt kvartsfinalheat på norska mästerskapen i våras. Krogh ville bli tvåa i heatet för att få åka den första semifinalen, vilket i sin tur ger längre vila till finalen.
Och Kroghs tilltag lönar sig. Statistik som NRK tagit fram från Fis visar en tydlig skillnad på hur bra det går för åkare från första och andra semifinalen i de finaler som avgörs i världscupen.
75 procents pallplatser
Hela 75 procent av vinterns pallplatser på herrsidan i sprint har tagits av åkare från den första semifinalen. Om man tittar åtta år bakåt är samma siffra 63,7 procent.
– Det är för mycket och för många anses det som över en rättvishetströskel, säger Vegard Ulvang på Fis längdkommittée, till NRK.
Nästa vecka på Fis höstmöte i Zürich kan det komma förslag till förändringar av nuvarande regler.
Förslaget som Ulvang förordar är att helt enkelt ändra reglerna för vilken kvartsfinal åkarna ska hamna i efter prologen. Nu är det så att en viss placering ger en viss kvartsfinal. Vinnaren av prologen hamnar i kvartsfinal 1 – som också ger en plats i den första semifinalen. Tvåan och trean i prologen placeras i kvartsfinal 4 och 5 vilket ger dem, om de tar sig vidare, en plats i den andra semifinalen.
Det är därmed inte särskilt lyckat att bli tvåa eller trea i en prolog.
Det som nu diskuteras är att åkarna själva ska få välja vilken kvartsfinal de vill åka, där vinnaren bestämmer först och så vidare.
– Då premieras man för att ha åkt en snabb prolog. De som har åkt snabbast får välja om de önskar att möta de tuffaste konkurrenterna i ett tidigt heat eller om de vill ha kortare vilotid och ett svagare motstånd i ett senare heat. Det kan vara ett sätt att göra det hela lite mer rättvist, säger Ulvang till den norska tv-kanalen.
Kan ge ny dimension
Nyordningen kan förutom att göra det mer rättvist även ge ett nytt spänningsmoment till grenen.
-Det blir en taktisk värdering som utövaren måste göra, och därmed ökar pressen på den aktiva, säger Ulvang.
Den norske legendaren Ulvang, tycker också att själva valet kan komma att bli underhållning för publiken och tv-tittaren.
Det ska sägas att varken Ulvang eller det norska skidförbundet slutligen bestämt sig för om man ska driva just det här förslaget. Ulvang menar att han kommer stå bakom norska skidförbundet när de bestämmer hur de vill driva frågan.
Sverige har inte bestämt sig
Den svenska ståndpunkten är inte heller den fastlagd. Näs SVT Sport får tag på Fis-representanten och OS-silvermedajören från 1998 Niklas Jonsson, är han svävande.
– Ja, vi diskuterar detta sinsemellan just nu. Vi har ingen officiell ståndpunkt ännu mer än att vi är överens om att de stora mästerskapen, OS och VM ska vara så rättvisa som möjligt, säger Jonsson till SVT Sport.
Men hur ställer ni er till Ulvang-förslaget med att välja kvartsfinal?
– Det låter väl bra men också svårgenomförbart. Hur ska det praktikst gå till utan att bli utdraget i tid, säger Jonsson.
Hattestad: Längre vila – helt enkelt
Att en förändring måste ske verkar de flesta överens om men det är inte alla som vill se Ulvangs förslag.
OS-guldmedaljören Ole Vigen Hattestad vill istället se en längre vilopaus mellan andra semifinalen och finalen.
– Det kommer alltid vara en fördel att åka i den första semifinalen. Men om vi får 20 minuter mellan andra semin och finalen så börjar det bli rättvist. I enskilda tävlingar är vi nästan där redan nu men i andra tävlingar är pausen nere i 13-13 minuter om det blir fördröjningar i programmet. Då blir det stora skillnader, säger Hattestad.
Ulvang förstå att åkarna vill ha längre vilotid men menar att det skulle vara en betydligt svårare sak att genomföra med tanke på tv-sändningarnas krav på snabba ryck.
– Då skapar vi också en produkt som är svårare att få visad för en större publik. Vi riskerar att tv-bolagen hoppar av, så det är en svår fråga, säger Ulvang.
Alltså samma problematik som Niklas Jonsson framför. Men den svenska delegationen kommer med all säkerhet driva på samma tanke, som Hattestad nämner, när det kommer till de stora mästerskapen.
– På ett VM eller OS måste vi se till att det är minst 20 minuters vila efter semifinalen men på de vanliga världscuperna blir det nog svårt att få till om man vill hålla tajt producerade tävlingar, säger Jonsson.
Damerna har inget problem
Om Fis höstmöte kommer att besluta om fritt val av kvartsfinal, så kommer det troligen testas för första gången i de nationella premiärtävlingarna, i Sverige skulle det innebära Bruksvallarna.
En intressant aspekt på problemet är att det verkar vara ett isolerat herrproblem. På damsidan märks inte den kortare vilotiden innan finalen av märkbart. Under de senaste åtta säsongerna har 50,57 procent av åkarna från semifinal ett tagit pallplatser medan 49,43 procent kommer från semifinal 2.