Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson och pojke på handbollsmatch. Foto: BILDBYRÅN

Riksidrottsförbundet: ”En stor besvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens besked att inte höja publikgränsen till från 50 till 500 personer tas emot med besvikelse hos Riksidrottsförbundet.

– Det är förstås en stor besvikelse eftersom det hade betytt mycket för idrottsrörelsen och alla oss som älskar att titta på idrott live, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

På grund av den ökade smittspridningen kommer inte regeringen att göra undantag och lätta på restriktionerna.

– Vi har förståelse för och anpassar oss till rådande läge. Vi är mitt i en pandemi och att motverka ökad smittspridning måste gå först, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Corona och idrott

En möjlighet med 500 personer i publik som nu skjuts framåt är inte en lösning för orientering, löpartävlingar, cykel, triathlon, segling, skidor, bilsport med flera som tävlar på stora ytor där avståndet mellan de aktiva är mycket stor.

– Det behövs ett undantag även för idrotter som tränar och tävlar på väg, vatten och i skogen. Det behöver beredas av regeringen skyndsamt så att dessa idrotter, när det är möjligt utifrån smittläge, kan få möjlighet att genomföra tävlingar, säger Björn Eriksson.

Behövs mer ekonomiskt stöd

Att idrotten kommer påverkas mycket negativt, främst ekonomiskt står helt klart, och RF vill se nya ekonomiska stöd för 2021.

– Vårt arbete med scenarioplanering pågår och vi kommer att återkomma till regeringen, säger Björn Eriksson.

IDROTT OCH CORONA: Sant eller falskt om att idrotta coronasäkert:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet