Björn Eriksson om Folkhälsomyndighetens besked: ”Bra”

Uppdaterad
Publicerad

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, vet inte om kommande idrottsevenemang och matcher i Sverige kommer att genomföras utan publik, skjutas upp eller ställas in.

Men han är nöjd med dagens beslut.

– Det är bra att det kom ett besked, säger han.

Enligt Eriksson har RF kallat till möte i dag, torsdag med flera av idrottsförbunden, däribland fotbolls- och ishockeyförbundet, för att diskutera vilka riktlinjer som ska gälla framöver.

– Det kan ju vara så att vissa idrotter säger att man spelar med tomma läktare, men vissa kan ju skjuta upp säsongsstarten, säger han.

Corona och idrott

Vad ser du för konsekvenser framför dig?

– Det kommer bli stora. Men det kan ju vara lite beroende på hur länge det vara, och det vet vi ju inte. Men om vi tar fotbollen, hockeyn, bandyn, basketen, innebandyn och handbollen så är det ju uppemot en miljon människor under mars och april som normalt sett går på idrott.

Går ni redan ut med några rekommendationer från RF:s sida?

–Ja, och det kanske viktigaste är ju själva grundbulten: Och det här är ett beslut som innebär en ändring i ordningslagen. Och som gammal polischef vore det ju konstigt att säga att man inte ska följa den. Utan den gäller den. Så nu gäller det bara att se vilket är det bästa sättet att följa innehållet där.

– Grundidén, att vi inte kan undvika från själva pandemibekämpningen. Det är ganska självklart.

Kan klubbar kompenseras?

Beskedet från Folkhälsomyndigheten innebär stora ekonomiska konsekvenser för många, då en hel del publikintäkter försvinner. Det många nu undrar är vilka möjligheter diverse klubbar har att få kompensationer.

– Den frågan har naturligtvis väckts, men jag kan inte svara på den. Jag har ju inga pengar, men hur samhället gör vet jag ju inte. Men nu har man ju fattat ett lagligt beslut, och då kommer vi in på frågor som avtalslagar och sådant. Men det enda jag kan hoppas är: A. Att vi får bukt med det här viruset, så att det inte varar så länge, säger Eriksson, och fortsätter:

– Och det andra är att en del kanske, i bästa fall, räddas av TV-pengar då man kan sända även utan publik.

Här är kaoset i sporten efter coronaviruset (12 mars 2020)

KLIPP: Så har coronaviruset spritts sedan utbrottet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet