I dag kom IOK:s besked att tillåta ryska idrottare att tävla i OS i Brasilien nästa månad.
Helt fel, tycker Kristina Olinder som stod bakom antidopningsorganisationernas krav att utesluta Ryssland helt från spelen i Rio.
– Jag är besviken. Jag tycker att Ryssland har lurat resten av världen med ett antal dopade idrottare och därför tycker jag inte att de borde vara med i OS som land betraktat, säger Kristina Olinder via telefon i SVT:s livesändning.
Ville stänga av Ryssland
Olinder tycker däremot att det är bra att de olika idrottsförbunden har möjlighet att stoppa sina respektive idrottare om de så vill.
– Det tycker jag är riktigt. De internationella förbund som inte litar på att idrottare inom sitt förbund är rena borde kunna stänga av sina utövare, säger hon och fortsätter:
– Jag tycker inte om kollektiv bestraffning men hade velat se att Ryssland stängts av som land, samtidigt som de dopningsfria idrottare som har testats utanför Ryssland och visat att de är rena fått delta.
Även RF-basen Björn Eriksson beklagar IOK:s beslut och kallar det ”fegt”.
– Det känns lite som att IOK sticker svansen mellan benen, säger han.
Fakta: Ryska dopningsskandalen
2014
3 december: I ett program i den tyska tv-kanalen ARD anklagas rysk friidrott för systematisk dopning. Bland annat pekas ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, ut av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startar kort därefter en utredning.
2015
1 augusti: ARD sänder en dokumentär där dopningsexperter analyserar uppgifter från en databas med 12 000 blodvärden från 5 000 friidrottare från hela världen. 55 guldmedaljörer i OS och VM mellan 2001 och 2012 utpekas som dopningsmisstänkta. Även Sunday Times publicerar uppgifterna.
7 augusti: Wada meddelar att en utredning gällande de nya dopningsanklagelserna, inte bara ryska, inom friidrotten ska påbörjas.
5 november: Sex ryska friidrottare ska ha utpressats för att deras dopningsförseelser skulle tystas ner, enligt uppgifter från Wada.
9 november: Wada rapporterar om korruption och manipulation av antidopningsarbetet inom rysk friidrott.
10 november: Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet, som enligt rapporten har förstört 1 400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning.
13 november: Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger tills vidare av ryska friidrottare från internationella tävlingar.
18 november: Wada stänger av Rysslands antidopningsorganisation Rusada.
2016
11 januari: IAAF:s arbetsgrupp besöker Moskva.
14 januari: Wadas andra rapport om missförhållanden gällande ryskt antidopningsarbete presenteras.
11 mars: IAAF:s arbetsgrupp konstaterar att mycket arbete återstår innan ryskt antidopningsarbete motsvarar kraven. Ryssland ges möjlighet att rätta till dessa missförhållanden i tid för sommarens EM och OS. IAAF ska hålla ett extra styrelsesammanträde i juni.
17 juni: IAAF:s styrelse sammanträder i Wien, där arbetsgruppen lägger fram ytterligare en rapport. Beslut tas om att stänga ute ryska friidrottare i OS.
18 juli: Wada rapporterar att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. Wada rekommenderar att samtliga ryska idrottare stoppas från OS i Rio.
19 juli: IOK håller krismöte och meddelar att organisationen undersöker möjligheterna att helt stänga av Ryssland från OS i Rio de Janeiro. Dessutom kommer IOK att analysera samtliga dopningsprov från ryska idrottare i vinter-OS i Sotji på nytt. De olympiska vinterförbunden uppmanas att ställa in eller inte lägga större tävlingar i Ryssland. IOK sanktionerar inte heller Europeiska spelen i Ryssland som enligt tidigare beslut ska genomföras 2019.
21 juli: Idrottens skiljedomstol (Cas) avslår de 68 ryska friidrottarnas överklagan om att få delta i OS.
(Källa: TT)