• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Riksidrottsförbundet har satt upp riktlinjer för hur regeringens 500 miljoner ska fördelas Foto: Bildbyrån

Så fördelas stödpaketet till idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Nu är fördelningen av regeringens stödpaket till idrotten klar. 91 procent går till föreningar och nio procent till specialförbund.

– Det har varit en grannlaga uppgift att på ett så rättvist sätt som möjligt fördela 500 miljoner kronor när behovet är 1,3 miljarder. De som får mest får 60 procent av vad de har sökt och många får mindre än så, säger Björn Eriksson ordförande i Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

Pengarna ska kompensera för idrottsföreningarnas uteblivna intäkter perioden 12 mars till 30 juni. Och har fördelats genom att förlusten jämförs med föreningens omsättning.

Corona och idrott

– Vi har många mindre föreningar som kanske inte har förlorat så många kronor, men dessa kronor är i flera fall en stor del av deras totala omsättning. De som behöver mest hjälp har också fått störst stöd procentuellt sett i förhållande till den ekonomiska förlusten, säger Eriksson.

128 miljoner till fotbollen

Riksidrottsförbundet hoppas att stödet gör att stora evenemang överlever och kan arrangeras igen efter pandemin.

Fotbollen, ishockeyn och friidrotten får störst del av stödpaketet – 128 miljoner, 95 miljoner, respektive 68 miljoner.

Begär förlängt stöd

För att lindra den ekonomiska krisen begär Riksidrottsförbundet förlängt ekonomiskt stöd till idrottsrörelsen. RF beskriver läget som ”akut och brådskande”. Och hoppas på ytterligare 500 miljoner för perioden juli–september.

– Vår bedömning är att idrottsrörelsen kommer att förlora ytterligare mer än 1,2 miljarder kronor om restriktionerna ligger kvar till början av hösten. Jag hoppas regeringen förstår den svåra situation som många föreningar befinner sig i och förlänger stödpaketet, säger Björn Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet